România cu mai multe viteze

4 minute de lectură

Se vorbește că suntem o nație divizată. Dihoniile s-ar afla pe mai multe planuri subtile. Între bogați și săraci. Între putere și opoziție. Între intelectuali și cei cu mai puține lecturi. Între pesediști și #reziști. Între cele trei-patru zone principale ale țării. Ardelenii le zic regățenilor mitici. Aluzie la celebrul personaj al lui Caragiale. Aici vor ardelenii să dea o dublă lovitură. Să jignească in corpore o întreagă regiune arătând în același timp că sunt oameni citiți. Vezi Doamne, orice talpă din Ardeal îl are la deștu mic pe Caragiale, pe care îl bagă în traistă alături de pită și slană când pleacă la coasă. Să fie un complex? Acest Mitică e un tip inteligent, cu mult umor, farseur, critic. E drept că pare că nu face nimic, dar atunci de unde dracu are bani să se perinde prin înalta soțietate și să mai facă și mișto de ea? Ceva bun trebuie să facă și acest Mitică, deși e prezentat ca un fel de pierde-vară care bea bere de dimineață. Simpatic e că se supără pe ăsta că bea bere și mănâncă mici tocmai ardelenii, care cred că țuica dublu distilată e antibiotic și slana de porc prefiartă și afumată e probiotic.

Ardelenii pretind că ei sunt motorul economiei românești doar pentru că sunt o țâră mai harnici. Au un dinte contra puterii centrale de la București, care împarte banii pe care ei cred că îi produc într-o mai mare măsură decât celelalte regiuni. Adevărul e că în Ardeal au fost și sunt o mulțime de oameni minunați. Oameni destoinici au fost și sunt și în Moldova. Deși pe moldoveni bancurile comune îi prezintă călătorind pe acoperișul trenului și strigând sârmaaa, băă! de câte ori se apropiau de cablurile de înaltă tensiune. Chipurile, sunt înceți la minte și refractari la evoluția tehnologică. Și moldovenii sunt declarați leneși, în comparație cu industrioșii ardeleni. Dar, dacă ne uităm la cât de tare muncea toată ziulica Smaranda, mama lui Creangă și multe ale mame din Moldova, nu se prea vede diferența. În literatura clasică, moldovenii beau vin pe post de apă. Sadoveanu îi prezintă în „Hanul Ancuței” stând în cârciumă și mirându-se cum pot nemții să bea bere când există pe lume vin. Despre apă nu se punea problema de niciuna dintre părți.

Despre olteni se spune în popor că sunt șmecheri, iar de oltence, că sunt fierbinți. Adică mare atenție la olteni, că te fac din vorbe de plângi cu lacrimi! Și când vezi o olteancă, treci pe trotuarul celălalt, că te arzi fără să-ți dai seama. Granița dintre înțelepciunea noastră populară și prostia pură s-a dovedit de prea multe ori tare subțire.

Banatul zice despre el însuși că e fruncea. Capitala Timișoara are cea mai veche fabrică de bere din România (1718). E primul oraș din Europa iluminat electric (1884). Primul oraș cu serviciu telegrafic (1854). Această îndreptățită aroganță nu se mai justifică azi, când toți avem și tramvaie, și curent electric, și telefoane mobile.

Dacă privim România ca pe un pește (forma pe care o are pe hartă), într-adevăr Banatul ar fi gura si fruntea, Ardealul – creierul, Moldova – spinarea, Oltenia și Muntenia – burta, iar Dobrogea – coada. Formal vorbind, hrana ar intra prin Banat, ar fi digerată în Muntenia și excrementele s-ar vărsa în Marea Neagră.

Niciuna dintre regiuni n-ar trebui să se mândrească în exces. Pentru că, hai să fim serioși! Cât creier are un pește? Și ce deosebire intelectuală e între frunte și coadă la un caras?
Dacă privim în tablou general, observăm că ne facem unii pe alții putori bețive și hoațe. Cine e mai hoț nu s-a stabilit încă fiindcă noi toți, indiferent de regiune, credem, în secret, că hoția e o calitate și nu un defect. Dacă ne mai bălăcărim mult între noi, o să ajungem să acceptăm orice parcagiu italian cu opt clase să vină în România, să se dea doctor chirurg estetician și să facă injecții cu botox sau corecții faciale și la bănățence, și la ardelence, și la moldovence, și la muntence. Sau asta chiar s-a întâmplat?
N-ar fi mai profitabil să ne îngăduim unii pe alții cu bune și rele și să ne vedem de ale noastre? Problema e că fiecare zonă își închipuie că ale ei trebuie să fie mai multe decât ale ăleilalte.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele