România este interesată de gazul natual lichefiat adus din SUA prin Polonia

47
2 minute de lectură

România a reiterat interesul pentru identificarea soluțiilor tehnice în vederea accesului pieței noastre la volumele de gaze dispobinile prin terminalul Swinujscie, în cadrul celei de-a doua rounde de consultări interguvernamentele a țării noastre cu Polonia, anunță Ministerul Energiei, potrivit Mediafax.

Republica Moldova a inceput importurile de gaze romanesti prin conducta Iasi-Ungheni

În marja consultărilor interguvernamentale menționate, Doru Vișan, Secretar de Stat, a semnat Memorandumul de Înțelelegere între Ministerul Energiei din România și Ministerul Energiei din Republica Polonă privind cooperarea în domeniul energiei. Din partea Ministerului Energiei din Polonia, Memorandumul a fost semnat de către Secretarul de Stat Krzysztof Kubów.

În intervenția sa, în cadrul consultărilor interguvernamentale, Doru Vișan a subliniat că “există un potențial semnificativ de cooperare în sectorul energetic între România și Polonia, care are capacitatea de a se constitui într-un instrument valoros care să aducă rezultate pozitive și concrete în sensul creșterii securității energetice, diversificării surselor și a rutelor de aprovizionare cu energie, prosperității economice, în progresul către un viitor sigur, accesibil și durabil pentru ambele țări”, arată sursa citată.

Oficialii celor două ministere ale Energiei și-au exprimat interesul reciproc de a coopera în domeniul energiei electrice, unde există arii strategice de interes reciproc, precum sectorul nuclear și cel al cărbunelui.

Polonia încearcă să își reducă dependența de gazul rusesc, după 2022, când acordul său pe termen lung privind aprovizionarea cu gaz de la Gazprom expiră. În acest sens a construit terminalul Swinujscie de la Marea Baltică, folosit pentru importul de gaz natural lichefiat din SUA. La începutul lunii septembrie compania de stat PGNiG din Polonia a anunțat că a cumpărat un transport de gaz natural lichefiat din SUA pe care l-a vândut Ucrainei, iar Statele Unite, Polonia și Ucraina au semnat un memorandum de înțelegere pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze în regiune.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele