România, locul 52 în lume în ceea ce privește insolvența persoanelor juridice

Fenomenul insolvenței s-a menținut pe o tendință descendentă în 2018, față de 2017.

90
2 minute de lectură

La sfârșitul lunii februarie 2019, numărul de firme aflate în insolvență a ajuns la 38.715 firme. Reducerea semnificativă a decalajului dintre numărul de intrări și cel de ieșiri din procedura insolvenței arată o normalizare a fenomenului după modificările aduse cadrului acesteia din ultimii ani (de la -3.500 de firme anual în perioada 2005-2016 la aproximativ -350 în perioada martie 2018 – februarie 2019), se arată în ultimul Raport asupra stabilității financiare al BNR (iunie 2019), publicat astăzi .

Insolvența a scăzut ca importanță și în rândul problemelor cu care se confruntă companiile din România. Astfel, insolvența este identificată ca o problemă presantă de un număr tot mai mic de companii (10% în septembrie 2018, comparativ cu 11,4% în septembrie 2017 sau 15% în septembrie 2016). Cu toate acestea, cadrul insolvenței prezintă o serie de deficiențe care afectează eficiența și capacitatea acestui mecanism de soluționare a firmelor neviabile din economie, se arată în Raport. Conform Băncii Mondiale, România se află pe locul 52 în lume în ceea ce privește insolvența persoanelor juridice. Durata foarte mare a procedurii (3,3 ani, conform Băncii Mondiale), în condițiile în care aceasta este folosită în special pentru ieșirea de pe piață a firmelor neviabile (numărul de reorganizări inițiate de către firmele aflate în insolvență este foarte mic), face ca acest proces să aibă o eficiență scăzută (rata de recuperare a activelor firmelor intrate în insolvență este de doar 35,6%, conform Băncii Mondiale).

Firmele aflate în insolvență dețin o parte importantă a creditelor neperformante din bilanțul instituțiilor de credit (42%, februarie 2019).

”Continuarea eforturilor de îmbunătățire a cadrului legal privind procedura insolvenței ar putea ajuta firmele în gestionarea unor condiții economice mai puțin favorabile și ar înlesni procesul de ieșire a firmelor neviabile cu efecte negative mai reduse asupra partenerilor comerciali și a altor actori din economie”, arată Raportul BNR.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele