România și Ungaria propun o reformă a distilării de tării în gospodării. Este nevoie de consens, dar Germania, Italia, Suedia și Bulgaria se opun

Miniștrii finanțelor din UE vor discuta la reuniunea de vineri solicitarea României și Ungariei de a relaxa legislația producerii de băuturi spirtoase în gospodării, o practică tradițională în Europa de Est și Centrală, limitată în cadrul UE din motive de sănătate publică, arată Reuters, preluat de Mediafax.

49
2 minute de lectură

Normele UE interzic acum distilarea la domiciliu, deși proprietarilor de livezi care își duc fructele proprii în distilerii, pentru a le transforma în rachiu, le este permis să ia o parte din cantitatea obținută pentru uz personal, achitând jumătate din accize.

La inițiativa României, care deține președinția rotativă a UE până în iunie, se va discuta în cadrul reuniunii ECOFIN, printre altele, despre Directiva privind structurile accizelor la alcool și băuturi alcoolice.

România dorește să ridice interdicția de distilare la domiciliu și să dea țărilor opțiunea de a elimina în totalitate accizele.

Inițiativa este susținută de Ungaria, al cărei prim-ministru, Viktor Orban, a modificat legile pentru a permite distilarea la domiciliu în 2010, modificări găsite ilegale de către instanța supremă a UE, în 2014.

Cultivatorilor de fructe din România și Ungaria le este deja permisă producția a 50 de litri de rachiu pentru uz personal în fiecare an, impozitată la o rată mai mică decât în ​​alte țări UE.

Reforma, sugerată de România, a propunerii legislative a UE care prevede reducerea taxelor, ar permite țărilor să nu perceapă nicio taxă. Pragul pentru cantitatea de băutură produsă pentru utilizare personală ar trebui ridicat la 100 de litri în România și Ungaria și 50 de litri în celelalte state UE.

Reforma ar legaliza, de asemenea, distilarea la domiciliu, o mișcare considerată binevenită de alte state, inclusiv Austria, potrivit oficialilor. Berea și vinurile de casă sunt deja legale și nu implică accize, la nivelul UE.

Propunerii, care necesită susținerea tuturor statelor UE pentru a fi aprobată, i se opun Germania, Italia, Suedia și Bulgaria, potrivit unui document al UE.

Bulgaria a manifestat temeri în legătură cu faptul că reforma ar putea permite vânzarea ilegală de rachiu românesc peste graniță, afectând producția locală, potrivit unui oficial bulgar.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele