Rusia și-a prezentat la ONU planul privind securitatea colectivă în Golful Persic

62
2 minute de lectură

Conceptul Rusiei privind securitatea colectivă în Golful Persic a fost distribuit în format de document oficial la Națiunile Unite, informează Mediafax.

„În condițiile actuale, acțiunile energice și eficiente sunt necesare la nivel regional și internațional pentru îmbunătățirea și stabilizarea situației din Golful Persic și pentru a depăși stagiul de criză“, se arată într-o copie a documentului.

„Eforturile practicie privind lansarea unui proces de creare a unui sistem de securitate în Golful Persic poate începe prin organziarea unor consultări bilaterale și multilaterale între părțile interesate, inclusiv țări atât din regiune, cât și din afara sa“, se mai arată în document.

Într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate ONU, Rusia a afirmat că „este pregătită să coopereze cu toate părțile interesate pentru a implementa acest lucru și alte propuneri constructive“.

Conceptul de securitate colectivă în Golful Persic a fost prezentat de Ministerul rus de Externe.

Tensiunile în Golful Persic s-au intensificat după ce Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat, săptămâna trecută, capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz, în replică la capturarea în Strâmtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian destinat Siriei. Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru „nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan“. Marea Britanie şi Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.

Acum două săptămâni, membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană. Administraţia de la Teheran avertizase că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar. Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a declarat că petrolierul din largul Gibraltarului a fost capturat la solicitarea Statelor Unite.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele