Șase greșeli grave ce au dus la declanșarea pandemiei COVID-19

1885
3 minute de lectură
Sursa foto: Twitter

COVID-19 a fost declarată pandemie de Organizația Mondială a Sănătății, iar boala a ajuns la acest nivel pe fondul unor erori grave făcute de țări de pe mai multe continente, transmit publicațiile The Guardian și Business Insider, preluate de Mediafax.

Cea mai mare greșeală a fost, de departe, decizia Chinei de a ascunde existența virusului, apărut în Wuhan, la sfârșitul anului trecut. Inițial, cercetătorii din statul asiatic nu au preconizat ce dezastru va urma. Autoritățile au încercat să îi reducă la tăcere pe toți cei care vorbeau despre boală și au pedepsit un doctor, Li Wenliang, care a încercat să arate lumii pericolul. Medicul a murit ulterior din cauza virusului.

Echipajului și pasagerii unei nave de croazieră, Diamond Princess, au fost puși în carantină direct pe vas, o ideea care a fost regretată ulterior de Ministerul Sănătății din Japonia. Nava a devenit un focar de infecție. „Recunosc, politica noastră de izolare nu a fost perfectă. Niciun loc nu este perfect cu excepția unui spital“, a declarat Yosuke Kita, minustrul japonez al Sănătății. Ulterior, oamenii au fost lăsați să părăsească vasul, dar 23 de persoane nu au fost testate corect.

În Italia, un bărbat infectat cu 2019-nCoV a fost lăsat să aștepte, la un spital din Lombardia, 36 de ore pe 19 februarie înainte de a fi văzut de un medic. În tot acest timp, pacientul a interacționat cu personal medical și membri ai familiei. Tot în Italia, planurile de carantină pentru zona de nord au fost făcute publice mai devreme de o publicație, iar oamenii au început să „fugă“ din zonele care urmau să fie închise.

În Marea Britanie i s-a permis unui profesor de matematică care lucra în Wuhan să se întoarcă acasă pe 26 ianuarie. Bărbatul nici măcar nu a fost testat pentru coronavirus. Tot Marea Britanie le-a permis la patru cetățeni, care veneau de pe nava Diamond Princess, să revină în țară deși rezultatele testelor lor pentru virus nu erau disponibile încă.

Primul avion cu cetățeni americani întorși din Wuhan a fost așteptat, pe 29 ianuarie, de cadre medicale care nu purtau echipamente de protecție și care nu fuseseră nici instruite pentru astfel de situații. Apoi, o femeie aflată în carantină într-un spital din San Diego a fost lăsată să plece, deși venea din Wuhan și avea simptomele bolii. Ulterior, a fost internată din nou și testul pentru coronavirus a fost pozitiv.

În Coreea de Sud, o biserică a organizat, la 20 februarie, căsătorii în masă deși țara era afectată de COVID-19. Celor 6.000 de persoane participante li s-a cerut să își dea jos măștile de pe față în timp ce spuneau rugăciuni.

Peste 126.000 de persoane au fost infectate cu COVID-19. Dintre acestea, peste 4.600 au murit. ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele