Scăderi pe burse după noile amenințări ale lui Trump, la adresa Mexicului

Indicii bursieri americani pentru contractele futures, dar și piețele bursiere asiatice, inclusiv acțiunile producătorilor japonezi și coreeni de automobile au scăzut după ce președintele Donald Trump a declarat că Statele Unite vor impune un tarif de 5% pentru toate importurile mexicane a anunțat postul TV CNN.

31
3 minute de lectură

Indicele bursei de la Tokio, Nikkei (N225) și cel al bursei din Seul, KOSPI (KOSPI) au scăzut cu aproximativ 1% în timpul ședinței de tranzacționare de vineri dimineața. De asemenea, o serie de indici ai bursei americane – Dow futures, S&P 500 futures și Nasdaq futures – au scăzut cu aproximativ 0.7% în ședința de tranzacționare de joi seara.

Mexicul este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Americii, iar multe companii americane – inclusiv Ford (F) și Walmart (WMT) – își au o parte importantă din rețeaua de furnizori în această țară.

Mexicul este, de asemenea, un hub regional important pentru producția autoturismelor japoneze și sud-coreene care sunt asamblate și ulterior transportate din Mexic în Statele Unite.

Acțiunile Mazda (MZDAF) și Kia au scăzut cu peste 6%, în timp ce Toyota (TM), Honda (HMC), Nissan (NSANF) și Hyundai (HYMTF) au scăzut cu 3% sau mai mult.

Trump a subliniat că noile tarife vamale în relația cu Mexicul vor intra în vigoare la 10 iunie și vor rămâne în vigoare până când valul de “migranți ilegali care vin prin Mexic în țara noastră, va fi stopat”.

Trump, care s-a intitulat “Omul de Tarif” (Tariff Man), a avertizat că tariful va crește până când “se va rezolva problema imigrației ilegale”.

Casa Albă a indicat că tariful ar crește la 10% pe 1 iulie dacă Mexicul nu se conformează. Dacă țara continuă să nu acționeze, Casa Albă a spus că tariful va crește la 15% pe 1 august, 20% pe 1 septembrie și 25% pe 1 octombrie.

“Tarifele vor rămâne în continuare la nivelul de 25% până când Mexicul va opri în mod substanțial afluxul ilegal de străini care vin de pe teritoriul său”, a spus Casa Albă.

Scăderea contractelor futures pe acțiuni a fost amplificată și de volumele mai mici de tranzacționare.

Amenințarea a devalorizat peso-ul mexican cu aproximativ 2% față de dolarul american.

Cea mai recentă amenințare legată de impunerea de tarife de către SUA, partenerilor săi comerciali vine într-un moment delicat pentru piețele financiare globale.

Acțiunile americane au scăzut recent, iar randamentele obligațiunilor s-au micșorat datorită, în parte, îngrijorărilor legate de amplificarea războiului comercial dintre Statele Unite și China.

Investitorii se tem că tarifele ”dinte-pentru-dinte” – și amenințările cu represalii netarifare – vor încetini creșterea economică, vor dăuna încrederii consumatorilor și vor restrânge investițiile.

Tarifele impuse Mexicului pot exacerba aceste probleme .

Camera de Comerț a SUA a estimat că aproximativ 6 milioane de locuri de muncă din SUA depind de comerțul cu Mexicul.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele