Scandal la Biblioteca Națională. Concluzia controlului: s-a întins coarda

106
5 minute de lectură

Joi, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a prezentat concluziile controlului efectuat la Biblioteca Națională a României, în urma scandalului legat de petrecerea de Revelion organizată în cadrul instituției. „S-a întins coarda prea tare”, a concluzionat Gheorghiu.

„Conform cadrului legal în vigoare, Biblioteca Națională poate încheia contracte de prestări servicii în vederea asigurării finanțării activității din venituri proprii”, a precizat Bogdan Gheorghiu la conferința de presă organizată la Ministerul Culturii. Alături de ministru au venit în fața presei Daniel Cherecheș și Cosmin Anișca, membri în comisia care a efectuat controlul de la Biblioteca Națională a României, Corpul de Control al Ministrului.

Oficialul a explicat faptul că „instituția a semnat un astfel de contract în vederea organizării și desfășurării inclusiv pe perioada nopții a evenimentului concert Delia”.

În ceea ce privește abaterile constatate de comisia de control, ministrul a explicat faptul că „nu a fost adoptat în consiliul de administrație un document care să conțină criteriile pentru organizarea de evenimente cultural-artistice, științifice și profesionale, conform procedurii interne. Nu a fost respectat termenul de depunere a cererii de organizare a evenimentului, respectiv 12 zile lucrătoare înainte de acesta. Cererea nu conținea toate evenimentele legate de istoricul activităților culturale ale beneficiarului, recomandări, tipul de eveniment, tematica, etc., conform procedurilor. Nu a existat un document formalizat care să cuprindă în detaliu programul de desfășurare a evenimentului, deși acesta este menționat în cadrul articolului 7.1, litera a din contract”.

De asemenea, ministrul a arătat că, potrivit comisiei de control, nu a fost respectată nici durata evenimentului conform contractului, lucru care ar fi necesitat încheierea unui act adițional la contractul inițial.

De asemenea, concluziile controlului au stabilit și că nu au fost respectate nici prevederile privind instalarea scenei și nu au fost obținute autorizațiile necesare pentru amplasarea unui cort temporar pe spațiul administrat de Ministerul culturii la ieșirea spre Bulevardul Unirii.

„Beneficiarul nu a respectat instrucțiunile proprii ale Bibliotecii Naționale a României privind securitatea și sănătatea în muncă pentru vizitatori și prestatori de servicii”, a spus ministrul care a precizat și că nu au fost delimitate spațiile amenajate pentru consumarea băuturilor alcoolice.

Printre cauzele care au dus la aceste disfuncționalități, ministrul a spus că „putem reproșa un management defectuos conducerii Bibliotecii Naționale a României”, referindu-se la procedura legată de organizarea evenimentelor în spațiile Bibliotecii. „Această procedură a avut un caracter prea general”, a precizat Gheorghiu.

Ministrul a subliniat faptul că au lipsit criterii clare pentru definirea și încadrarea evenimentelor în tipul de evenimente prevăzute de ordinul ministrului: „Organizatorul nu și-a respectat clauzele contractuale, iar managementul Bibliotecii Naționale nu a verificat desfășurarea evenimentului conform contractului”.

Printre măsurile anunțate, Gheorghiu a vorbit despre elaborarea unor norme clare și revizuirea procedurii interne a Bibliotecii Naționale pentru organizarea evenimentelor, dar și stabilirea și aplicarea sancțiunilor pentru încălcarea contractului și recuperarea a sumelor datorate de organizatorii evenimentului până la finalul lunii februarie. Oficialul s-a referit la depășirea programului, în contract concertul fiind prevăzut să dureze până la ora 2.00, în realitate evenimentul durând până la ora 6.00. În acest sens, Gheorghiu a arătat că există o penalitate prevăzută în contract pentru depășirea programului prin care se dublează suma datorată de organizatori prin tarifarea acelor ore.

„Au fost abateri care nu au respectat prevederile ordinului de ministru în vigoare și s-au exploatat și anumite lacune legislative”, a explicat ministrul.

„Am avut în vedere două tipuri de încălcări, pe de o parte cele ale prevederilor din ordinul de ministru, pe de alta cele legate de regulamentul intern al Bibliotecii”, a arătat ministrul.

De asemenea, oficialul a precizat că „în urma verificărilor efectuate s-a constatat că nu au avut loc acte de vandalism”, în cadrul conferinței de presă au fost prezentate concluziile controlului efectuat de către Corpul de Control al Ministrului, la Biblioteca Națională a României.

„Doamna Mihaiu este angajata bibliotecii în baza unui contract de management. Nu este nici funcționar public, nici personal contractual. Se subordonează legislației speciale în materie”, a explicat ministrul care a arătat că activitatea va fi evaluată de o altă comisie care va stabili ce greutate au constatările contractului.

Oficialul anunță că „nu vor mai fi evenimente după ora 0, la Biblioteca Națională (…) cu specificarea că excepțiile pot avea loc doar prin ordin de ministru. Un exemplu este Noaptea Muzeelor. Sigur că la un astfel de eveniment dai voie tu ca Ministru să continue după ora 0.00, dar îți asumi tu ca ministru”.

„Eu cred că aceste prevederi clare vor ajuta organizarea mai multor evenimente pentru că organizatorii vor știi clar ce se poate și ce nu se poate organiza. (…) Oamenii vor fi mai relaxați în a se adapta prevederilor fără să riște penalități”, a precizat Gheorghiu.

Directorul Bibliotecii Naționale a României, Carmen Mihaiu, a afirmat pentru Mediafax că, până în momentul conferinței de presă, nu primise raportul comisiei de control de la Ministerul Culturii privind evenimentele organizate în instituție.

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele