Scrumbia de Dunăre afumată, recunoscută și protejată în UE

(Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)

Scrumbia de Dunăre afumată a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată (IGP).

Aceasta se alătură celorlalte 4 produse alimentare românești protejate în UE: Novac afumat din Țara Bârsei, Telemea de Ibănești, Salam de Sibiu și Magiun de prune de Topoloveni.

În total, la nivelul UE, sunt înregistrate 1440 de produse protejate.

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea Neagră în Dunăre.

Specia nu poate fi crescută în acvacultură și este capturată numai în cursul migrației pe Dunăre.

Are 250-400 grame și între 25-30 centimetri și este recunoscut drept cel mai bogat pește în grăsimi, din lume, raportat la talia sa.

Scrumbia este pregătită sub formă întreagă, după curățare, sărată și afumată la rece după o metodă veche, din aria geografică definită. Peștii afumați sunt de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare.

Comentarii




Lidia Truică
Jurnalist cu 27 de ani de experiență, din care 23 în presa economică. A debutat în presă in 1993 ca jurnalist la cotidianul Evenimentul Zilei și a continuat să lucreze în mai multe instituții de presă abordând domenii precum agricultura, energie, sanatate.