Seceta, vinovată de scumpirea energiei

53
7 minute de lectură

Costurile energiei electrice au urcat susținut în acest an, contribuind la amplificarea inflației și devenind astfel o temă de reflecție și îngrijorare temperată pentru banca centrală. Statisticile au confirmat îngrijorarea expusă de raportele despre inflație ale băncii centrale: România este țara europeană cu cea mai mare creștere a prețului energiei electrice. Oarecum surprinzător, seceta a contribuit masiv la scumpire. Pentru specialiști însă, care evaluează corect ponderea mare a energiei hifro în producția națională de energie, efectele secetei nu sunt deloc surprinzătoare. 

Prețul energiei electrice a înregistrat record după record anul acesta, la începutul lunii decembrie ajungând la cel mai ridicat nivel. Prof. dr. Ionuț Purica, cercetător în cadrul Institutului de Prognoză Economică al Academiei Române și director executiv al Centrului de Consultanță Energetică și Ambientală, a declarat, pentru Reporter Global, că unul dintre motivele principale este acela că deficitul de precipitații înregistrat pe parcursul anului a dus la o producție hidro mai scăzută. Și directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a declarat, pentru Reporter Global, că producția hidro scăzută, dar și cea eoliană au influențat prețul energiei electrice. 

În primele zile ale lunii decembrie, preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM a atins cel mai mare nivel mediu zilnic din acest an, 406 lei pe MWh, cu un maxim de 559 de lei pe MWh între orele 17:00 şi 18:00. Mai multe zile, preţul a fost la niveluri ridicate, ajungând la valori de 396 de lei pe MWh, 318 lei pe MWh și 321 de lei pe MWh. Aceste preţuri sunt cu 50-60% mai mari decât începutul lunii noiembrie. Scumpirea energiei electrice, în România, a fost confirmată și de Oficiul European de Statistică Eurostat, care a anunțat că prețul energiei electrice, în România, a înregistrat cea mai mare creștere din Uniunea Europeană, în primul semestru al anului 2018.

Debitul Dunării, sub media multianuală

„Socoteala e foarte simplă. E clar că în prezent sistemul funcționează mult pe cărbune și pe hidrocarburi. Hidro merge mai puțin și, în acest context, ne găsim în situația în care energia este mai scumpă din punctul de vedere al mixului”, declară Ionuț Purica. Acesta estimează că debitul Dunării ar putea rămâne sub nivelul optim până în primăvară. Potrivit datelor publicate în data de 9 decembrie de Administrația Națională Apele Române, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 08 – 09.12.2018 a fost staţionar, având valoarea de 2.900 m3/s, sub media multianuală a lunii decembrie (5.200 m3/s). Scumpirea energiei electrice, în contextul scăderii debitului Dunării, evidențiază încă o dată importanța existenței unui mix de energie echilibrat. „Închiderea capacităților de producere a energiei pe bază de cărbune ar putea produce un șoc foarte mare în piață. Acestea au depășit de mult durata de funcționare, deci echipamentele sunt deja amortizate și pot merge cu prețurile mai jos, nemaifiind nevoie să recupereze investiția. În schimb, capacitățile noi de producer a energiei, cum este cea de la Brazi, trebuie să-și amortizeze investiția , iar prețul crește în funcție de cât de repede se dorește recuperarea investiției”, declară Ionuț Purica. Contestată de mulți, producerea de energie pe bază de cărbune ocupă și ea un loc important în mixul energetic al României, asigurând în prezent circa 30% din producția de energie electrică. Directorul general al Complexului Energetic Oltenia susține că mixul de energie este extrem de important, România fiind unul dintre puținele state unde acesta este atât de echilibrat. „Când unul dintre producători are probleme, producția poate fi preluată de ceilalți. Complexul Energetic Oltenia nu poluează, am plătit un miliard de euro ca să ne conformăm normelor de mediu. Facem eforturi să răspundem în continuare tuturor reglementărilor de mediu. Următorul termen este în 2021 și vor fi necesare investiții de circa 70 de milioane de euro. Anul acesta, producția hidro mai mică, dar și cea eoliană au influențat prețul energiei”, declară Sorin Boza. 

Atacurile speculative, posibile

Potrivit prof. Purica, suntem într-un moment în care piața de energie se reașază. Clienții rezidențiali trec dintr-o parte în alta, își dau seama că pot să stea un an la un furnizor și să beneficieze de toate facilitățile oferite de acesta, apoi se mută la altul. Furnizorii, pe de altă parte, încearcă să-i convingă să rămână pe o perioadă mai mare, nu doar un an. „Este un moment de dinamică în piață. La un moment dat, o să se așeze. Pe de altă parte, piața a ajuns la un nivel care permite și atacurile speculative, iar Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei (ANRE) și Consiliul Concurenței nu au o activitate adaptată acestei situații din piață. Ar fi bine să existe un rating al jucătorilor din piață, așa cum există ratingul financiar. Dacă nu va exista, oricine își va permite să facă atacuri speculative”, susține Ionuț Purica. Pentru ca regulile din piață să fie respectate și pentru funcționarea fără sincope a sistemului, România ar avea nevoie de o politică națională coerentă, care să includă nu doar o strategie energetică, ci și una economică. „Avem o strategie energetică, fără să avem o strategie economică. Știm că vom produce energie, dar nu știm ce vom produce cu energia. Nu avem nicio idee despre care este impactul acestei strategii, care vor fi prețurile”, declară Ionuț Purica

Sistemul energetic, epuizat moral

Fostul ministru al Energiei, Andrei Gerea, a declarat recent că Sistemul Energetic Naţional este epuizat din punct de vedere moral şi are nevoie de un backup. „Aşa-zisele reforme făcute în anii trecuţi au afectat, de asemenea. Că s-a greşit nu mai contează. Ideea este că ne dorim cu toţii să avem capacităţi de producţie curate, însă de doi-trei ani nu se mai investeşte în România în energia regenerabilă produsă de lumina solară sau de vânt, din două motive: o dată, pentru că au dispărut schemele de suport, iar în al doilea rând, pentru că orice capacitate suplimentară de energie regenerabilă are nevoie de sisteme de protecţie a Sistemului Energetic Naţional. Sistemul energetic naţional are nevoie de un backup şi acesta este asigurat de partea de cărbune. Sistemul energetic din România este epuizat, din punct de vedere moral. Au fost momente, în timpul iernilor, cu ger foarte puternic, când nu puteai folosi la maximum gazul natural sau când eolienele se blocau, deci eşti la limită cu producţia. De asemenea, au fost momente în care a trebuit să apelăm la vecini sau când noi i-am salvat pe vecini. Trebuie să găsim un echilibru între dorinţa de a furniza energie curată şi capacitatea de supravieţuire a sistemului energetic şi de furnizare pentru populaţie. Viitorul nu ne va lăsa să fim confortabili în ceea ce priveşte acest domeniu”, a declarat Gerea.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele