
Situația a devenit tensionată după ce consilierul președintelui Igor Dodon, Ruslan Flocea, a fost declarat câștigătorul concursului organizat de Comisia juridică numiri și imunități a Parlamentului pentru postul de director al Consiliului Național Anticorupție (CNA), un organism constituit, într-o anumită proporție, după modelul DNA-ului românesc.
Din 2016, Ruslan Flocea a fost secretar general al Aparatului preşedintelui republicii.
A fost o surpriză și nu prea
În spaţiul public se vehiculase de câteva zile informația că tocmai Ruslan Flocea urma să câștige concursul pentru funcţia de şef al CNA – și anume că o persoană apropiată de Igor Dodon şi-ar dori să aibă controlul asupra Centrului, informaţie negată de preşedintele ţării.
Conform Agora.md, Flocea a promis că va face o prioritate din clarificarea „furtului miliardului”.
Mai mulți analiști politici și reprezentanți ai societății civile din Republica
Moldova nu cred în corectitudinea concursului, iar rezultatul a generat critici
și în Parlament. Unii deputați ai Blocului ACUM, parte a coaliției de
guvernare, au votat împotrivă.
Cum ar fi istoricul Octavian Țîcu.
„Vreau să întreb Partidul Socialiştilor de ce a fost nevoie de acest om, despre care ştim foarte bine că este un apropiat al preşedintelui Igor Dodon? (…) De această afiliere politică în cadrul justiţiei nu vreau să-mi asum nicio responsabilitate”, a spus Octavian Țîcu.
„Şi eu am unele întrebări. Nu-mi place că s-a întâmplat aşa”, a declarat Maia Sandu într-o emisiune televizată.
La rândul său, ministrul de interne, Andrei Năstase, a ținut să apere idea concursului: „Dacă noi am spus că depolitizăm, nu mai ținem cont de cine câștigă un concurs. Dacă a trecut filtrele la SIS (serviciul secret al Republicii Moldova – n.r.), eu nu mă pot opune rezultatelor unui concurs, dacă acesta s-a desfășurat corect. Dar rețineți: nici această funcție, la fel ca altele, nu face obiectul unor acorduri secrete între ACUM și PSRM”, a spus Năstase.

„De ce să faci concursuri doar pentru a încerca să arăți bine în fața donatorilor externi?Cei din majoritatea parlamentară puteau pur și simplu să se înțeleagă între ei și să ia o decizie politică, – a reacționat președintele Igor Dodon.
Care-i problema cu CNA
Dacă organismul menit a lupta împotriva corupției a fost constituit cumva după model românesc, comparațiile cu vecinul mai mare de peste Prut ar trebui făcute cu foarte multă atenție.
În Republica Moldova, nu se poate vorbi despre independența Justiției. S-a văzut clar vara trecută, când justiția a anulat pur și simplu alegerile pentru postul de primar al Chișinăului, câștigate de Andrei Năstase. Opoziția și societatea civilă au acuzat atunci subordonarea magistraților de către oligarhul Vladimir Plahotniuc, acum fugit din țară.
Noua alianță de guvernare de la Chișinău, alcătuită din Blocul ACUM, pro-occidental, și partidul Socialist, pro-rus, și-a propus tocmai dezmembrarea structurilor oligarhice din statul moldovean, trecând peste toate deosebirile de vederi legate de orientarea geopolitică a țării.
Obiectivul este generos, dar nu este deloc clar în ce măsură este el realizabil pe tărâmul justiției și al luptei împotriva corupției.
Cu alte cuvinte, ce vor face magistrații în noua conjunctură? Vor lupta pentru a-și câștiga și a-și menține independența, eventual după modelul colegilor români? Sau se vor reorienta, în căutarea altui stăpân?
În mijlocul Chișinăului, în teribilul Penitenciar numărul 13, cu zidurile sale albe care lasă să se ghicească un interior lugubru, se află închis Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova. El este acuzat că ar fi beneficiarul celebrului furt al miliardului de dolari din bănci. Și deocamdată este singurul pedepsit, cel puțin până când Ilan Șor, primarul Orheiului, devenit deputat, va fi, eventual, adus din străinătate și pus să-și ispășească pedeapsa de șapte ani, pronunțată de judecători. Însă chiar și așa, toată lumea la Chișinău îți va spune că Filat și Șor nu sunt în niciun caz singurii beneficiari.
Problema a fost că Vlad Filat a intrat în conflict direct cu aliatul său de guvernare Vladimir Plahotniuc. Legenda spune că, atunci când a fost creată acea coaliție pentru guvernul condus de Vlad Filat, acesta și-ar fi adjudecat controlul asupra sectoarelor cu potențial financiar – Vamă, Fisc, Economie. Plahotniuc ar fi optat pentru zonele de forță – Interne și mai ales CNA. Astfel încât, la momentul potrivit, Filat a fost înșfăcat și trimis în penitenciarul cu ghinion.
Prin cenușa imperiului (media)
Atunci când a părăsit Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc a lăsat în urmă un uriaș imperiu media. Analiștii media din Chișinău spun că oligarhul controla – și controlează încă, de la distanță – cam două treimi din piața media și de publicitate.
Ce se va întâmpla, în cele din urmă, cu acest imperiu, adevărată comoară pentru cine vrea să controleze cu adevărat viața politică? Un semnal vine tot dinspre socialiști.
Căzut în dizgrația Moscovei, care l-a dat inclusiv în urmărire internațională, Vladimir Plahotniuc a pierdut și în domeniul media. Postul său „Prime” a pierdut dreptul de redifuzare a principalului post tv de stat din Rusia, „Pervîi kanal”. Și l-a pierdut în favoarea „Accent TV”, post aflat sub influența socialiștilor lui Igor Dodon.
Mișcarea reprezintă un adevărat trofeu politic dobândit de partida pro-rusă. „Pervîi kanal” este foarte popular printre telespectatorii moldoveni, mai ales datorită spectacolelor de divertisment.
O lege promulgată anul trecut interzice preluarea de către posturile TV din Republica Moldova a programelor politice și militare din țările care nu au semnat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră, ținta fiind, evident, Rusia.
Însă legea operează doar parțial. În regiunea autonomă găgăuză, pur și simplu nu se respectă, iar guvernul central nu-și bate capul cu asta, câtă vreme se confruntă cu probleme mult mai complicate.
Oricum, legea privește doar retransmisiile tv, nu și firmele de satelit, care preiau televiziunile rusești în întregime. Și, oricât de săracă ar fi o casă de la țară, tot vei vedea o antenă de satelit – în Republica Moldova, serviciile de satelit sunt orientate spre Est, țara este considerată ca făcând parte din spațiul CSI. Apoi, multe posturi moldovenești de televiziune preiau apoi știrile rusești (dintre care, multe propagandistice sau direct fake), le traduc, iar asta trece drept producție proprie.
Și nici nu este nevoie să preiei programe politice sau militare. Industria filmului și a divertismentului tv este, la rându-i, extrem de politizată și plină de propagandă.
Socialiștii s-au pronunțat de la bun început împotriva acestei legi și, acum, că dețin pârghiile guvernării, s-ar putea gândi să-și țină promisiunea de a o abroga. Caz în care trofeul politic obținut de la Moscova își va mări considerabil valoarea.
Într-un mesaj adresat atât propriei formațiuni, partenerilor socialiști, cât și cetățenilor, premierul Maia Sandu a cerut reținere și continuarea reformelor. Ea le-a solicitat celor din Blocul ACUM să-și tempereze declarațiile, pentru a nu tensiona și mai mult situația, iar socialiștilor, să-și asume reformarea justiției și independența magistraților.
Pe cetățeni i-a asigurat că „nimeni nu s-a așezat confortabil în fotolii”, că guvernul este plin de bune intenții și că vor fi găsite soluții pentru a se numi un procuror general cu adevărat independent.
Seamănă a mesaj de criză.