Home Actualitate Senatul a adoptat proiectul privind OUG pentru modificarea legii alegerilor și a funcționării AEP

Senatul a adoptat proiectul privind OUG pentru modificarea legii alegerilor și a funcționării AEP

0
Senatul a adoptat proiectul privind OUG pentru modificarea legii alegerilor și a funcționării AEP
Foto: AGERPRES/Mihai Gotiu
2 minute de lectură
Foto: AGERPRES/Mihai Gotiu

Senatul a adoptat tacit, luni, proiectul de lege care prevede modificarea legilor pentru alegerea președintelui României, a Camerei Deputaților și Senatului și modificarea funcționării AEP. Proiectul mai prevede măsuri pentru organizarea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019.

Potrivit legii cu modificările și completările ulterioare, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate și locțiitorii acestora sunt desemnați de șefii misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare, după caz, până la cel mai târziu cu 40 de zile sau înaintea datei votării.

Potrivit unui amendament admis de comisia juridică a Senatului și de Comisia pentru Administrație Publică, candidații independenți care participă la alegeri, beneficiază și ei de timpi de antenă la serviciile private de radio și televiziune, contra cost.

În forma inițială a legii, doar partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, care participă la alegeri beneficiază de timpi de antenă, la serviciile private de radio si televiziune, contra cost.

Amendamentul a fost admis cu unanimitate de voturi de membrii Comisiei juridice.

Totodată, în cel mult 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor, formațiunile politice care au propus candidați transmit Ministerului Afacerilor Externe, prin mijloace electronice, listele reprezentanților lor în secțiile de votare din străinătate, cuprinzând numele, prenumele și codurile numerice personale ale titularului și supleanților, însoțite de declarațiile lor de acceptare. O formațiune politică poate avea un titular și doi supleanți.

Potrivit art. 44, alin 2, votarea în străinătate se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare zilei votării. Votarea începe în ziua de vineri, ora locală 12:00, și se încheie la ora locală 21:00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 21:00.

Proiectul de lege a avut termenul de adoptare tacită pe data de 11 octombrie 2019 și urmează să fie trimis la Camera Deputaților pentru dezbatere și vot.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here