Servicii Uber interzise la Cluj

Curtea de Apel Cluj a decis joi, printr-o sentință nedefinitivă, să interzică unele servicii ale UBER în municipiul Cluj-Napoca, conform minutei publicate pe website-ul instituției. Instanța a decis că UBER creează concurență neloială în ceea ce privește transportul de persoane, dar soluția de interzicere se referă doar la încetarea unor servicii de suport și de informare a furnizorilor. Interdicția se aplică din 25 aprilie.

52
LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 22: In this Photo Illustration, a phone displays the Uber ride-hailing app on September 22, 2017 in London, England. The Transport Regulator has announced that it will not re-new the company's licence to operate in London as it's current service is "not fit and proper". (Photo by Leon Neal/Getty Images/Guliver)

Pe 25 aprilie a.c., Curtea de Apel Cluj a dispus ”încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială desfăşurate constând în furnizarea de servicii de suport referitoare la verificarea documentaţiei prezentate de furnizori şi a stării autovehiculului, precum şi în sesiuni de informare a furnizorilor care doresc să utilizeze aplicaţia Uber, toate în legătură cu furnizarea de servicii de transport pe raza Municipiului Cluj Napoca. Dispune publicarea dispozitivului prezentei hotărâri într-un ziar de largă circulaţie, pe cheltuiala pârâtei. Păstrează restul dispoziţiilor sentinţei apelate. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Cluj”, se arată în decizia Curții de Apel din Cluj.

Practic, decizia interzice serviciul de recrutare și instruire a șoferilor Uber.

Compania Uber a replicat printr-un comunicat de presă în care susține că și-a modificat modul de operare și poate funcționa în continuare în Cluj.„Decizia este dezamăgitoare, însă dorim să-i asigurăm pe pasagerii și pe șoferii parteneri care se bazează pe Uber în Cluj că aplicația poate continua să funcționeze. Între timp, am schimbat modul în care operăm, iar în prezent lucrăm doar cu operatori de transport autorizați. Multe țări din UE au reglementat serviciile de ridesharing precum Uber, oferind astfel mai multe opțiuni de mobilitate cetățenilor lor. Avem încredere că România se va alătura în curând acestui trend”, au declarat oficialii Uber.

Uber funcționează în prezent în București, Timișoara și Brașov. Principala diferență între modul de funcționare al UBER și cel al companiilor de taxi e că șoferii Uber nu au autorizație de transport eliberată de autoritățile locale, dar serviciul oferit nu este unul de taximetrie, ci unul de ”ride-sharing” (împărțirea costurilor călătoriei pentru persoane care merg spre aceeași destinație).

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele