Și totuși, Rusia nu a marcat destul!

Cu toate locurile goale din lojele oficiale de la meciul de deschidere a Cupei Mondiale de Fotbal, Vladimir Putin a avut motive de bucurie.

98
4 minute de lectură

Cu toate locurile goale din lojele oficiale de la meciul de deschidere a Cupei Mondiale de Fotbal, Vladimir Putin a avut motive de bucurie. Nu doar pentru că fotbaliștii ruși au câștigat clar în fața celor saudiți (5-0), dar mai ales pentru că toate echipele calificate s-au aliniat la start.

După izbucnirea scandalului Skripal, spionul rus otrăvit în Marea Britanie împreună cu fiica sa, și după apariția unor dovezi privind doborârea de către brigăzi rusești a zborului malaysian MH17, deasupra Ucrainei, în iulie 2014, multe voci europene au cerut boicotarea Cupei Mondiale.

S-a întâmplat la nivelul înalților oficiali, nu și pe terenul de fotbal. Însă vestea proastă pentru Putin a venit de la Bruxelles.

Consiliul Uniunii a prelungit cu încă un an, mai exact până la 23 iunie 2019, sancțiunile impuse ca răspuns la anexarea ilegală de către Rusia a Crimeii, în martie 2014.
Astfel, este interzis importul produselor originare din Crimeea sau din Sevastopol pe teritoriul UE. Sunt interzise orice investiții în Crimeea sau Sevastopol, de asemenea exporturile de mărfuri și tehnologii către societățile din Crimeea sau în scopul utilizării lor în această regiune. Este vorba de sectoarele transporturilor, telecomunicațiilor și energiei, prospectării și explorării zăcămintelor de petrol, gaze și resurse minerale. Se interzic, de asemenea, acordarea de asistență tehnică și furnizarea de servicii de brokeraj, de construcții sau de inginerie legate de infrastructură în sectoarele respective, a mai comunicat Consiliul UE.

De asemenea, statele membre au declarat, în unanimitate, că își mențin sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Vestea pică prost pentru Vladimir Putin

Și aceasta, mai ales din cauză că demonstrează păstrarea consensului între partenerii europeni în privința atitudinii față de Kremlin. Astfel de sancțiuni pot fi decise și prelungite cu unanimitate de voturi în Consiliu și iată că niciunul dintre cei 28 nu a „dezertat”.
Premise ar fi fost. Noul guvern populist italian, al lui Giuseppe Conte, și-a înscris chiar în programul său politic întărirea relațiilor cu Rusia. În Austria, Partidul Libertății (FPO), partenerul junior de coaliție în guvernul conservator al lui Sebastian Kurz, nu și-a ascuns niciodată vederile proruse. Despre afinitățile față de Kremlin ale lui Viktor Orban, omul-forte de la Budapesta, s-a scris și s-a vorbit de mult timp.

Iar Vladimir Putin avea, mai mult ca oricând, motive să spere, după ce lansase un mesaj împăciuitor chiar la Viena, acolo unde Moscova a avut întotdeauna uși deschise și prieteni pe care să conteze.

Jocul seducției nu a mers

Aflat în vizită în capitala austriacă, la începutul acestei luni, liderul rus a pledat pentru ridicarea sancțiunilor și a lansat mesaje de bunăvoință față de Uniunea Europeană.
Președintele rus a declarat că sancțiunile „dăunează tuturor” și, în consecință, că este în interesul tuturor ca ele să fie anulate, inițiat, cât și celor împotriva cărora sunt luate. „Toată lumea are interesul să fie anulate, inclusiv noi”, a afirmat liderul de la Kremlin.

De asemenea, Putin a afirmat că Rusia nu are vreun gând să dezbine sau să destabilizeze Uniunea Europeană.

„Suntem mult mai interesați să vedem o Uniune Europeană unită și prosperă pentru că este partenerul nostru comercial și economic cel mai mare. Cu cât sunt mai multe probleme în interiorul Uniunii Europene, cu atât sunt mai mari riscurile și nesiguranța pentru noi. Simplul fapt că volumul comercial cu țările din UE a scăzut la 250 de miliarde, jumătate din volumul comercial de 400 de miliarde, vorbește de la sine. La ce ne-ar folosi un nou regres? De ce i-am face probleme Uniunii Europene?

Nu avem astfel de intenții și nici nu le vom avea. Ținem 40% din rezervele de aur și valută în euro. De ce să destabilizăm moneda euro?”, a spus Vladimir Putin într-un interviu pentru presa austriacă.

Declarațiile sale au venit în contextul introducerii de către Donald Trump a taxelor de import pe produsele europene din oțel și aluminiu. Vladimir Putin a întrevăzut ocazia de a profita de falia transatlantică și a se apropia de Uniunea Europeană. Și chiar de a scăpa de sancțiuni fără a face vreo concesie în privința Crimeii și Donbasului.

Iată că europenii nu i-au permis un astfel de joc.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele