Singapore suspendă toate zborurile Boeing 737 MAX

25
2 minute de lectură

Autoritatea Aviației Civile din Singapore a decis suspendarea tuturor zborurilor pe teritoriul său cu modelul Boeing 737 MAX, după accidentul de duminică în care un aparat al Ethiopian Airlines s-a prăbușit la aproximativ șase minute după ce a decolat din capitala Addis Abeba, accident soldat cu moartea a 157 de pasageri și membri ai echipajului.

Până în prezent, zborurile cu modelul Boeing 737 MAX au fost suspendate de către China, Indonezia, Singapore, precum și de companiile Ethiopian Airlines, Aeromexico, Cayman Airways, Comair, Aerolineas Argentinas, informează CNN.

Ethiopian Airlines a confirmat ieri găsirea cutiei negre și a dispozitivului care înregistrează vocile piloților.

Potrivit unui martor ocular, aeronava și-a schimbat brusc direcția, înainte de a intra în picaj.

„Eram pe muntele din apropierea locului accidentului, când am văzut aeronava apropiindu-se de munte, înainte de a-și schimba brusc direcția și de a intra în picaj lăsând în urmă o coloană densă de fum“, a povestit Gobeyehu Fikadu, care aduna lemne de foc în momentul tragediei. „Bagaje și haine în flăcări au ajuns la sol imediat după prăbușirea violentă“, a adăugat martorul.

Accidentul de duminică este al doilea incident major în care este implicat noul model în mai puțin de șase luni. În octombrie, un Boeing 737 MAX-8 al companiei Lion Air s-a prăbușit, de asemenea, la câteva minute după decolare. Toți cei 189 de pasageri și membri ai echipajului și-au pierdut viața în accident.

Senatorul american Richard Blumenthal le-a cerut autorităților să suspende toate zborurile 737 MX-8 „până când FAA (Administrația Federală a Aviației – n.r.) îi poate asigura pe americani de faptul că modelul este sigur“.

Pentru moment, FAA a refuzat să suspende zborurile pe motiv că nu se știe încă dacă problema care a dus la producerea accidentului de duminică are legătură cu cauzele accidentului Lion Air. Cu toate acestea, Autoritatea a anunțat că le va cere tuturor operatorilor noului model de avion să instaleze un update de software în cel mult o lună.

„În ultimele luni, ca urmare a acidentului Lion Air, Boeing a pregătit o serie de îmbunătățiri ale software-ului destinat modelului 737 MAX, cu scopul de a face și mai sigur aparatul pe care îl considerăm deja a fi unul extrem de sigur“, se arată într-un comunicat dat publicității de Boeing.

Pe de altă parte, Boeing a amânat săptămâna aceasta prezentarea noului său model de dimensiuni mari, 777X. Anterior, Boeing anunțase că aeronava capabilă să transporte 425 de persoane va fi prezentată miercuri.

Primele aparate 777X vor fi livrate în 2020.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele