Slovacia, de la populism, la liberalism. Zuzana Caputova, o activistă anticorupție, câștigă alegerile prezidențiale

434
2 minute de lectură

Militanta anticoruptie Zuzana Caputova a obținut 58,38% din voturi, conform rezultatelor din 99,84% din sectiile de votare. Adversarul ei, Maros Sefcovic, comisar european susținut de partidul de guvernământ de centru-stanga (Smer-SD), este creditat cu 41,61% din voturi, anunță agenția AFP.

Peste 4 milioane de slovaci au votat sâmbătă pentru a alege președintele Slovaciei, dintre o activistă anticorupție și un comisar european, informează site-ul agenției de știri Dpa.

Zuzana Caputova, o activistă anticorupție proeuropeană, a câștigat poziția de președinte al Slovaciei, confirmând victoria detașată din primul tur de scrutin, desfășurat acum două săptămâni, când a obținut 40,6% din voturi.

Problema corupției a fost temă proeminentă a alegerilor prezidențiale slovace, care au loc la doar un an după asasinarea jurnalistului de investigații Jan Kuciak, care ancheta mai multe cazuri de fraude în care erau implicați politicieni, oameni de afaceri și lideri ai lumii interlope.

Zuzana Caputova, în vârstă de 45 de an, a devenit prima femeie preşedinte al Slovaciei. Tânăra candidată a fost în mod repetat criticată de grupuri conservatoare și religioase pentru poziția sa în legătură cu avorturile și căsătoriile între persoane de același sex.

Preşedintele Slovaciei are mandat de cinci ani, un rol onorifi și puţine atribuții executive, dar faptul că este ales printr-un scrutin direct îi oferă influență politică. Alegerea în această funcţie a Zuzanei Caputova, o liberală progresistă, din afara sistemului, dă un semnal societăţii și lumii politice.

„Sunt fericită nu doar datorită rezultatului, dar mai ales pentru că a fost posibil să nu cedăm populismului. Să spunem adevărul şi să atragem atenţia fără un vocabular agresiv. S-a văzut întâi la alegerile locale, s-a confirmat la alegerile prezidenţiale şi cred că alegerile europene vor arăta acelaşi lucru”, a declarat Zuzana Caputova – preşedintele ales al Slovaciei, citată de Digi 24.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele