Soarta ”taxei pe lăcomie” va fi hotărâtă săptămâna viitoare

Forma finală a taxei asupra activelor bancare va fi stabilită astăzi, după ce va avea loc o discuție finală cu Asociaţia Română a Băncilor. Ulterior, în cursul săptămânii viitoare, Guvernul va da o nouă ordonanță de urgență care va modifica OUG 114/2018.

17
ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

„După cum ştiţi, ieri am avut discuţii la Ministerul Finanţelor cu Asociaţia Română a Băncilor şi vom avea şi astăzi o discuţie pentru a ne pune de acord asupra formei finale a textului de ordonanţă care să modifice OUG 114. Am avut discuţie, desigur, şi cu BNR, am trimis şi o informare la Banca Centrală Europeană, arătăm care sunt modificările pe care le aducem şi pregătim o ordonanţă de urgenţă care va fi aprobată săptămâna viitoare în Guvern. În principal, este vorba despre decuplarea ROBOR-ului de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor”, a declarat ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici la plecarea de la un eveniment organizat de Comisia Europeană.

Una dintre principalele modificări va viza calcularea ROBOR în funcţie de tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior, a declarat, vineri, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

„Acestea sunt calcule venite de la BNR. Intenţia noastră este de a duce mai jos costul finanţării românilor şi este clar că este o diferenţă între ROBOR-ul bazat pe cotaţii şi cel pe tranzacţii, cum este cel propus în proiectul de act normativ pe care-l discutăm. Va fi o anume scădere. Nu pot să spun cât, pentru că este o variaţie zilnică. Calculul este o medie aritmetică, dar clar dobânda de referință o să scadă. Acesta este scopul nostru final”, explica şeful de la Finanţe. El a mai arătat că nu ştie cu cât vor scădea ratele, însă este clar că noua formulă de calcul a ROBOR este mai bună decât cea actuală.

O altă modificare față de actualele prevederi ale OUG 114/2018 va viza masa de active financiare impozabile ale băncilor, din care au fost eliminate titlurile de stat, împrumuturile pentru autorităţile locale și programele guvernamentale.

În privinţa Pilonului II, ministrul Teodorovici a precizat că termenul de aplicare ar putea fi prorogat.

„În ceea ce priveşte fondurile de pensii, am avut ieri o discuţii cu administratorii fondurilor de pensii şi a rămas că trimit azi o scrisoare către noi ca răspuns la ceea ce am discutat ieri. În cazul în care ceea ce s-a discutat este convenit, atunci clar va fi în ordonanţă. Trebuie să luăm o decizie până la final de martie, pentru că altfel efectul se produce şi atunci sigur va fi o modificare legată de Pilonul II de pensii în această ordonanţă, dar în sensul de a prelungi termenul de intrare în vigoare a OUG 114, o prorogare pe termen foarte scurt, pentru a fi mai mult timp pentru discuţii de ordin tehnic”, a arătat Teodorovici. Șeful de la Finanțe a mai arătat și că aceia care administrează fonduri private ar putea investi în proiecte ale Statului Român.

„Ei au fost interesaţi de acest aspect şi au trimis câteva documente. Ar fi dispuşi să investească în orice proiect pe care statul îl lansează, de la infrastructură de transport, spitalicească, orice este de interes şi sigur pentru aceste fonduri de investiţii. Proiectele statului sunt cu siguranţă proiecte sigure, care să aducă şi profit”, a susţinut şeful Finanţelor.

Modificări ale OUG 114 vor fi și pe domeniul energiei. Teodorovici a arătat că încă există discuţii privind aplicarea sau nu de la 1 aprilie a OUG şi că, dacă toţi actorii sunt de acord, şi aceste prevederi s-ar putea modifica săptămâna viitoare.

„Am avut o discuţie cu cei din ALDE legat de partea de energie, am văzut o scrisoare venită din partea Comisiei Europene, au fost discuţii şi trebuie să fie discuţii cu toţi partenerii din piaţă şi desigur cu cei din Comisia Europeană pe acest subiect. Deci dacă lucrurile sunt clare şi în zona de gaze, aceste prevederi se vor alipi ordonanţei de săptămâna viitoare. La fel şi la comunicaţii”, a continuat ministrul.

Proiectul noii ordonanţe, care va modifica OUG 114, ar putea fi lansat în dezbatere publică în cursul zilei de vineri.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele