Sonda spațială indiană Chandrayaan 2 s-a plasat cu succes pe orbita Lunii

39
3 minute de lectură

Sonda spațială indiană Chandrayaan 2 s-a plasat cu succes, marți, pe o orbită a Lunii, urmând ca, la 7 septembrie, să așeze un rover pe satelitul natural al Terrei, în a doua misiune de acest tip organizată de India după reuşita din 2008, potrivit Hindustan Times, citat de Mediafax.

„A fost un punct critic al misiunii, aș spune al doilea cel mai mare prag după aselenizare. Luna este un obiect în mișcare, la fel și sonda noastră. Pentru a intra pe o orbită, mai mulți parametri, precum viteza și gradul de înclinare, trebuie să fie exacți“, a declarat un oficial din Indian Space Research Organisation (ISRO).

Specialiștii vor mai face patru manevre pentru a plasa sonda pe orbita sa finală, astfel încât aceasta să poată trece pe lângă polii Lunii la o distanță de aproximativ 100 de kilometri, potrivit ISRO.

Sonda Chandrayaan-2 (Carul Lunii 2), construită de ISRO, a fost lansată la 22 iulie de la Centrul Spațial Satish Dhawan, situat în statul Andhra Pradesh.

„Este o zi istorică pentru spațiu, pentru știința și tehnica din India“ a declarat, la momentul respectiv, K. Sivan, șeful ISRO.

Chandrayaan-2 este cea mai sofisticată misiune realizată până în prezent de ISRO. Dacă va avea succes, India va deveni a patra ţară, după SUA, Rusia şi China, care plasează un rover pe suprafaţa Lunii. Agenţia spaţială indiană vrea să plaseze acest rover în regiunea polară sudică a Lunii.

Atât racheta folosită la lansare, cât și modulul spațial și roverul sunt concepute și produse exclusiv în India.

Chandrayaan-2 este o versiune avansată a Chandrayaan-1, misiunea indiană lansată în 2008, prin care a fost confirmată prezenţa moleculelor de apă pe Lună.

Modulul spațial Chandrayaan-2, cu o greutate de 2,4 tone, va orbita Luna timp de aproximativ un an, urmând să realizeze fotografii ale suprafeței satelitului, în căutarea unor indicii privind prezența apei, și să-i studieze exosfera.

Operațiunea de plasare a roverului Pragyaan („înțelepciune“, în sanscrită) pe Lună este programată pentru 7 septembrie. Specialiștii indieni vor putea astfel să efectueze experimente, să studieze rocile și solul Lunii de la distanță.

Misiunea este una specială și pentru faptul că a costat incredibil de puțin, aproximativ 140 de milioane de dolari.

NASA – care la 20 iulie a marcat 50 de ani de la primul pas al omului pe Lună, făcut de Neil Armstrong în cadrul misiunii Apollo 11 – a cheltuit cu misiunile sale pe satelitul natural al Terrei aproximativ 100 de miliarde de dolari.

Premierul indian, Narendra Modi, a anunțat anterior că India va trimite un om în spațiu până în 2022. De asemenea, India speră să încheie contracte avantajoase privind transportarea de sateliți comerciali și alte misiuni în spațiu.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele