Sondaj: IMM-urile nu susțin suprataxarea din telecom și energie

39
2 minute de lectură

Cei mai mulți IMM-iști care au răspuns unui sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), prezentat de luni, nu susțin suprataxarea companiilor din telecom și din energie, informează Mediafax.

Șapte din zece nu susțin supraimpozitarea companiilor din energie, pentru că suprataxarea din energie se va vedea în prețul pentru fiecare consumator, cel mai probabil pentru IMM-uri. Siguranța energetică a României ar trebui dusă la nivelul CSAT. (…) Cred că este rolul președintelui și al factorilor decidenți să ducă discuția în CSAT”, a spus astăzi Florin Jianu (foto), președintele CNIPMMR, într-o conferință de presă.

Potrivit sursei citate, capacitatea de import de energie este de 2.000 MWh, fiind perioade în care s-a ajuns la 1.800 – 1.600 MWh.

În plus, șase din zece reprezentanți ai IMM-urilor nu susțin suprataxarea din telecom, pentru că aceste companii au anunțat că vor transfera costurile către clienți, conform președintelului CNIPMMR.

Mai exact, la întrebarea „Susțineți suprataxarea companiilor din energie”, 70,3% din respondenți au răspuns negativ și 29,7% pozitiv, iar la întrebarea „Susțineți suprataxarea companiilor din telecomunicaţii”, 66,2% din respondenți au răspuns negativ și 33,8% pozitiv.

Drept consecințe ale supraimpozitării companiilor din energie, IMM-urile au menționat, întrebarea permițând un răspuns multiplu: 78,7% că aceste companii vor transfera costurile către clienți (persoane fizice și juridice); 54% reducerea investițiilor și diminuarea unor activități economice; 48% au evidențiat creșterea încasărilor la bugetul de stat.

IMM-urile au trecut printre efectele supraimpozitării companiilor din telecom, răspunsul putând fi multiplu: transferarea costurilor către clienți (persoane fizice și juridice) – 75% din respondenți; creșterea încasărilor la bugetul de stat – 50%; reducerea investițiilor și diminuarea unor activități economice – 47,20%.

Suprataxarea celor două tipuri de companii a fost introdusă de la începutul acestui an prin OUG nr. 114/2018.

CNIPMMR a realizat Testul IMM privind măsurile recent adoptate (suprataxare a băncilor, a companiilor din energie şi telecomunicaţii, creșterea salariului minim și limitarea activităţilor zilierilor), în perioada 10-17 ianuarie 2019, pe un eșantion de 387 de respondenți.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele