SpaceX ar putea lansa astronauți începând cu luna iulie

30
2 minute de lectură

Capsula spațială Dragon a companiei californiene SpaceX s-a cuplat cu succes ieri la Stația Spațială Internațională, în cadrul unei misiuni demonstrative cu participarea NASA. Misiunea este cel mai recent test efectuat de SpaceX în încercarea de a obține aprobarea NASA pentru transportul de persoane pe orbită.

Vehiculul a andocat autonom la Stația Spațială Internațională iar, dacă totul va decurge conform planurilor, echipaje de astronauți ar putea fi lansate în capsula Dragon cel mai devreme din luna iulie, informează BBC.

În cadrul zoburului de ieri, capsula a transportat un manechin de test (botezat Ripley, după celebrul personaj din seria de filme Alien) și 90 de kilograme de consumabile.

Vehiculul s-a apropiat din față de Stația Spațială aflată la o altitudine de 400 de kilometri, folosindu-și computerele și senzorii pentru a se ghida. Astronauții aflați la bordul Stației au urmărit manevrele capsulei pe monitoare pentru a se asigura că totul decurge conform planului. Astronautul american Anne McClain și canadianul David Saint-Jacques au avut posibilitatea de a comanda capsula să se oprească, să se retragă sau chiar să anuleze andocarea.

Atașarea s-a efectuat la un nou sistem de andocare instalat pe modulul Harmony al Stației Spațiale Internaționale.

McClain, Saint-Jacques și comandantul Oleg Kononenko au putut intra în capsula Dragon aproximativ două ore mai târziu, după egalizarea presiunii între capsulă și restul Stației Spațiale.

La sol, misiunea a fost urmărită de Bob Behnken, care a fost selectat, alături de Doug Hurley, pentru a face parte din prima echipă de astronauți propulsați pe orbită în Dragon, după ce vehiculul va fi certificat.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele