Spectacol arhitectural la Beijing: Noul aeroport internațional a fost inaugurat astăzi

302
3 minute de lectură
Foto: Agerpres / Xinhua

Noul Aeroport Internațional Daxing din Beijing s-a deschis oficial astăzi, cu doar câteva zile înainte de celebrarea celei de a 70-a aniversări a Republicii Populare Chineze, la 1 octombrie.

Miercuri dimineață, ziariști, demnitari și reprezentanți ai companiilor aeriene au așteptat sosirea președintelui Xi Jinping, care și-a făcut apariția în impresionantul mega-terminal puțin înaintea prânzului, fiind întâmpinat de oficiali ai aeroportului, relatează CNN.

Foto: Agerpres / EPA

După o prezentare video a designului și a lucrărilor de contrucție a obiectivului, urmate de intervențiile mai multor demnitari, președintele a făcut un scurt „botez“ oficial. „Declar deschis Aeroportul Internațional Daxing“, a spus el.

Onoarea primului zbor i-a fost acordată principalului client al aeroportului, compania aeriană China Southern, care a efectuat o decolare cu un Airbus A380, cea mai mare aeronavă de linie din lume.

Mai multe zboruri ale altor companii aeriene au fost programate în cursul zilei pe aeroportul având codul de identificare PKX. Cursele cu plecare de pe Daxing vor acoperi peste 112 destinații până-n primăvara anului viitor.

Un aeroport al viitorului

Deschiderea oficială marchează finalul unui lung proces de design și construcție. Proiectul în valoare de 11,5 miliarde de dolari a debutat în 2014 și a implicat peste 40.000 de muncitori în perioadele de vârf.

Conceput de răposata arhitectă Zaha Hadid în colaborare cu partenerii chinezi, aeroportul a fost construit pentru viitor, având un terminal de dimensiunea a 97 terenuri de fotbal și urmând a fi dotat cu roboți de asistență capabili să le furnizeze călătorilor diferite tipuri de informații.

Foto: Agerpres / Xinhua

Supranumit „steaua de mare“ de către presa chineză, datorită formei sale cu cinci brațe conectate la clădirea centrală, Daxing își propune să reducă semnificativ distanțele pe care pasagerii vor fi nevoiți să le parcurgă pe jos, situație de care s-au plâns numeroși călători în ceea ce privește noile mega-aeroporturi.

Autoritatea aeroportuară a promis o distanță de maximum 600 de metri, echivalentul a circa opt minute de mers pe jos, între punctele de control și cele mai îndepărtate porți de îmbarcare.

Interiorul ultramodern este izbitor în parte datorită celor 8.000 de geamuri ale acoperișului ce asigură iluminarea naturală pe timp de zi. Numeroase magazine și restaurante de înaltă ținută își așteaptă și ele clienții. O combinație de spații luxoase și o ambianță high-tech domină obiectivul.

În cadrul ceremoniei de deschidere, jurnaliștilor li s-au prezentat mai multe facilități ale aeroportului, între care un spațiu verde masiv situat în zona destinată transportului internațional.

Măsurile de securitate au fost și ele puse în evidență. Călătorii vor fi scanați cu ajutorul camerelor cu recunoaștere facială. ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele