Cinci spitale din București, atacate cibernetic. Spitalul Victor Babeș, singurul menționat oficial

123
Sursa: Pexels

ACTUALIZARE. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat joi dimineață că, până la acest moment, există atacuri cibernetice în cinci spitale din Capitală, unul dintre acestea fiind Spitalul „Victor Babeș”, celelalte urmând să fie identificate. Pintea a mai spus că astfel de incidente izolate au mai existat.

„Avem informații că există atacuri cibernetice asupra unor cinci spitale din București, unul fiind Spitalul „Victor Babeș”. Pe celelalte le identificăm. Am solicitat direcțiilor de sănătate publică din țară să ne transmită dacă în raza coordonată există spitale afectate. Incidente izolate au mai existat. Incidente când spitalele și-au pierdut datele care au fost recuperate de informaticieni sau contra cost. Ultimul este spitalul din Huși, care și-a pierdut toate datele referitoare la pacienți”, a declarat Sorina Pintea, într-o conferință de presă.

Potrivit ministrului, aceste atacuri cibernetice afectează activitatea medicală, deoarece internările se realizează cu dificultate, rețetele sunt eliberate cu întârziere.

Pintea a mai spus că nu există riscul ca salariile cadrelor medicale să nu fie plătite deoarece procedura poate fi efectuată „de mână”.

ACTUALIZARE.

Știrea inițială. Specialiștii Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică spun că au identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase la nivel național, atenția fiind îndreptată asupra sistemelor informatice din spitale. Ministerul Sănătății a confirmat atacurile, informează Mediafax.

„Din notificările primite, CERT-RO a identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere”, se arată pe site-ul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au confirmat, pentru MEDIAFAX, atacul cibernetic.

La rândul său, ministrul Sorina Pintea a precizat că a transmis o informare către instituțiile din subordine cu recomandări de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

„În cursul zilei de ieri (miercuri,n.r.), am primit o informare de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică ce a identificat în ultima perioadă o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice. În acest sens, ne-au fost transmise niște recomandări pe care noi, cu celeritate, le-am transmis direcțiilor de sănătate publică și instituțiilor din subordine, spre a fi transmise spitalelor existente pe teritoriul României”, a spus ministrul la Digi24, preluat de Mediafax.

Pintea a mai subliniat că pacienții sunt afectați de acest atac: „În primul rând, documentele din spital sunt eliberate dintr-un sistem informatic care, dacă este blocat, îngreunează activitatea de internare, de eliberare a rețetelor. Pierderea datelor ar fi o problemă majoră, de neconceput”.

Cătălin Aramă, directorul general al CERT-RO, a declarat, joi dimineață, la Digi24, că alerta de securitate a fost necesară întrucât atacul se poate extinde. Potrivit acestuia, până acum vectorul de răspândire al atacului a fost email-ul.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele