Sri Lanka a dezmembrat rețeaua implicată în atentatele de luna trecută

2 minute de lectură

Autoritățile din Sri Lanka au anunțat că au dezmembrat în mare parte rețeaua implicată în atacurile cu bombă din duminica Paştelui catolic, confiscând materialele folosite la fabricarea bombelor și înghețând conturi în valoare de aproximativ 40 de milioane de dolari.

Într-o declarație audio emisă luni de Ministerul Apărării, șeful poliției, Chandana Wickramaratne, a spus că aproape toți suspecții și atacatorii implicați în atentatele teroriste de la 21 aprilie fie au fost arestați, fie au murit, relatează Mediafax.

„Am luat măsuri pentru normalizarea situației. Dar trebuie să ținem cont de faptul că amenințarea nu a fost neutralizată în totalitate, deoarece este o problemă a terorismului mondial“, a explicat sursa citată adresându-se Parlamentului.

„De asemenea, au existat două persoane printre grupurile de atacatori care arau experți în bombe și cei doi sunt morți acum. Cei doi au stocat o parte din explozibili pentru viitoare atacuri, materiale pe care le-am confiscat“, a spus Wickramarate.

Anchetatorii continuă să urmărească încă zece persoane care au fost implicate în plănuirea atentatelor soldate cu peste 250 de morți, între care și 42 de străini, a declarat astăzi o sursă militară.

„Investigațiile arată că au mai fost încă 8-10 persoane care au participat la întâlniri cu ceilalți atacatori“, a precizat sursa citată.

Conturi în valoare de aproximativ 40 de milioane de dolari aparținând participanţilor la atentatele din 21 aprilie au fost înghețate, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Ruwan Gunesekera.

Autoritățile din Sri Lanka au transmis că atentatele au fost efectuate de două grupuri islamiste interne puțin cunoscute, respectiv National Tawheed Jamaath (NTJ) și Jamathei Millathu Ibrahim (JMI).

Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atacurile.

Anchetatori din opt țări, inclusiv Biroul Federal de Investigații al SUA și Interpolul, ajută autorităţile din Sri Lanka în anchetă.

Accentul este pus pe ajutorul primit de atentatori din străinătate, pe sursele de finanțare și pe informațiile conform cărora ar exista o legătură între atacatori și rețeaua teroristă Stat Islamic.

Conform președintelui Maithripala Sirisena, toate indiciile duc la o implicare a Statului Islamic.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele