Statele Unite blochează programul F-35 al Turciei

1 minut de lectură

Pentagonul a suspendat furnizarea către Turcia a echipamentelor pentru avioanele F-35, după ce Ankara a decis să achiziționeze sisteme ruse de rachete de tip S-400.

„În absența unei decizii fără echivoc a Turciei de a renunța la achiziția sistemului S-400, toate livrările și activitățile asociate capacităților operaționale ale aparatelor F-35 ale Turciei au fost suspendate, în timp ce dialogul pe marginea acestui subiect extrem de important continuă“, a anunțat, prin intermediul unui comunicat, locotenent-colonelul Mike Andrews, citat de CNN.

Anunțul a fost făcut înaintea vizitei la Washington a ministrului turc de Externe, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Alianței Nord-Atlantice.

„Statele Unite continuă să avertizeze Turcia asupra consecințelor negative presupuse de achiziția sistemului S-400. Am explicat cât se poate de clar faptul că achiziția de S-400 este incompatibilă cu F-35 iar participarea Turciei la programul F-35 devine incertă“, a explicat Andrews.

Turcia este implicată de mult timp în programul F-35, însă oficialii americani ai apărării avertizează Turcia că sistemul S-400 este incompatibil cu sistemele NATO și presupune riscuri de securitate.

În prezent, piloții turci se antrenează pe aparate F-35 la Baza Luke Air Force din Arizona. Mai multe companii turce au contribuit la corpul aeronavei produse de Lockheed Martin, precum și la sistemul de propulsie Pratt and Whitney.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele