Statele Unite își retrag trupele din Irak. Sau nu?!

40
3 minute de lectură
Foto: Pixabay

Luni seară, o parte din armata americană a dat Guvernului de la Bagdad semnalul unei retrageri în siguranţă a trupelor din Irak, conform unor surse citate de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro, semnal de retragere ulterior infirmat de generalul Mark Milley.

Generalul William H. Seely, comandantul SUA responsabil de operaţiunile militare din Irak, ar fi transmis luni seară armatei irakiene că militarii americani „vor fi repoziţionaţi în scopul unei retrageri din Irak în mod securizat şi eficient”, conform copiei unei scrisori oficiale obţinute de Agenţia France-Presse.

„Respectăm decizia suverană a Irakului prin care ni se solicită retragerea trupelor”, a precizat generalul William H. Seely.

Parlamentul Irakului a adoptat, duminică, o rezoluție prin care cere Guvernului să evacueze militarii americani din Irak, în urma raidului aerian al SUA prin care a fost asasinat generalul iranian Qasem Soleimani.

Premierul Irakului, Adel Abdul Mahdi, i-a transmis luni ambasadorului SUA la Bagdad, Matthew Tueller, că ambele părţi trebuie să coopereze în privinţa retragerii trupelor americane. „Premierul a evidenţiat importanţa cooperării reciproce în privinţa implementării rezoluţiei Parlamentului irakian în sensul retragerii trupelor străine. Relaţiile dintre Irak şi Statele Unite trebuie aşezate pe baza adecvată. Premierul irakian a subliniat că situaţia actuală este periculoasă şi că pot apărea consecinţe, astfel că Irakul va face totul pentru a evita izbucnirea unui război deschis”, a anunţat Guvernul de la Bagdad.

Însă, luni, Scrisoarea trimisă de comandamentul SUA din Irak către autoritățile de la Bagdad este o ciornă prost formulată, șeful Statului Major General al forțelor militare americane, generalul Mark Milley, a declarat că scrisoarea trimisă de comandamentul SUA din Irak către autoritățile de la Bagdad este o ciornă „prost formulată, sugerează o retragere. Acest lucru nu se întâmplă”.

Milley a explicat că scopul scrisorii era de a explica forțelor armate irakiene că mișcările trupelor americane din Irak au crescut în ultimele zile, inclusiv transportul aerian de forțe între diverse baze din Irak, dar și din Kuwait în Irak.

„Este o greșeală făcută cu bună credință de oameni care încearcă să facă lucrurile corecte în situații extrem de dinamice, etc. Nu ar fi trebuit să fie trimisă”, a adăugat generalul american.

Statele Unite dispun de aproximativ 5.000 de militari în Irak, implicaţi în misiuni de instruire a serviciilor de securitate irakiene pentru contracararea reţelei teroriste Stat Islamic.

Urmăriți-ne și pe Facebook.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele