Studenții din Iași reclamă că sunt expuși pericolului COVID-19. Tudorel Toader, acuzat că ar fi ignorat recomandările DSP

103
5 minute de lectură
Foto: Bogdan Cristel

Studenții ieșeni, care au rămas în cămine, îl acuză pe rectorul Tudorel Toader că ar fi ignorat sfaturile DSP și ar fi mutat mai mulți studenți într-o cameră, deși unii se aflau în izolare. În camere este frig, iar apa caldă nu este furnizată tot timpul, spun ei. „Acuzațiile sunt nefondate”, a răspuns Toader, potrivit Mediafax.

Liga Studenților (LS IAȘI) a transmis, vineri, un comunicat în care atrage atenția asupra pericolului epidemiologic de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde, la solicitarea conducerii, studenții rămași în cămine au fost mutați în camere de mai multe persoane, deși unii se aflau în autoizolare.

„În camerele de cămin în care au fost mutați este frig, apa caldă nu este furnizată permanent, iar o parte dintre studenți au început să dezvolte simptome ușoare, asociate Covid-19. Organizația solicită de urgență ca fiecărui student rămas cazat în cămine să i se aloce o cameră personală și să se asigure permanența apei calde și a agentului termic. Rectorul Tudorel Toader a ignorat recomandările Direcției de Sănătate Publică Iași și a încălcat normele și recomandările privind combaterea răspândirii coronavirusului pentru „a face economie” cu cheltuielile de întreține a căminelor, generând astfel o bombă epidemiologică cu ceas”, spun studenții în comunicat.

Potrivit acestora, odată cu suspendarea cursurilor, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” s-a luat și decizia evacuării căminelor, însă LS IAȘI și reprezentanții studenților în structurile de conducere au intervenit pentru ca studenții care lucrează în Iași și cei care mergând acasă, și-ar fi putut pune în pericol rudele, să fie lăsați să rămână în cămine, pe lângă studenții Erasmus, cei familiști și cei care vin din centrele de plasament.

„În urma consultărilor purtate de către Liga Studenților (LS IAȘI) cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Iași și cu specialiști epidemiologi, organizația noastră a recomandat în nenumărate rânduri reprezentanților Universității „Cuza” să procedeze la o decazare graduală, care să nu fie realizată în grabă, și cu posibilitatea ca fiecare student care rămâne cazat să fie singur în cameră pentru a nu crește riscul răspândirii comunitare a coronavirusului. Cu toate acestea, administratorii de cămin au bătut în ușile studenților, cerând evacuarea lor în câteva ore. Majoritatea studenților au plecat fără prea multe bagaje (doar strictul necesar), la recomandarea acelorași administratori, ceea ce îi pune acum în dificultatea de a avea acces la bunurile personale, în special cele necesare continuării activității didactice (caiete, cărți etc.)”, acuză reprezentanții LS Iași.

Mai mult, spun studenții, la mijlocul acestei săptămâni conducerea executivă a Universității „Cuza” ar fi luat decizia de a muta toți studenții cazați în căminele UAIC, astfel încât aceștia au ajuns să locuiască câte patru în cameră, „contrar normelor și recomandărilor epidemiologice”.

Potrivit acestora, „prin intermediul administratorilor de cămin a circulat zvonul că la solicitarea rectorului Tudorel Toader căminele ar urma să fie puse la dispoziția autorităților pentru a fi cazate persoane aflate în carantină instituționalizată sau în izolare, iar bunurile studenților rămase prin camere ar urma să fie casate prin incinerare, pentru a fi prevenită răspândirea virusului. Informația a fost dezmințită, dar nu oficial”.

LS Iași precizează spre deosebire de Universitatea „Cuza”, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași decazarea studenților din cămine s-a făcut cu acordul și cu colaborarea tuturor organizațiilor studențești și a reprezentanților studenților, pe o perioadă mai lungă de timp, studenții fiind îndemnați să își ia bagajele și bunurile personale acasă.

Contactat, rectorul UAIC Iași, Tudorel Toader, a declarat, pentru MEDIAFAX, că că acuzațiile Ligii Studenților sunt nefondate.

„Această ligă a avut mai multe luări de poziție neadevărate. Cu privire la studenți, au fost câteva cămine care s-au închis pentru că erau dispersați la un moment dat și șapte sau zece într-un cămin. Au fost aduși, cred că în acest moment avem șapte opt cămine unde sunt cazați studenții, dar care îndeplinesc toate condițiile”, a declarat Tudorel Toader, rectorul UAIC Iași.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele