STUDIU: O treime din investițiile străine directe aparțin companiilor care fentează taxele

34
3 minute de lectură

O treime din investițiile străine pe plan internațional aparțin multinaționalelor care evită plata taxelor, 40% din fluxurile de capital fiind utilizate drept vehicule pentru inginerii financiare, relevă un articol din Financial Times, potrivit Mediafax.

O mare parte din investițiile străine directe sunt capitaluri „fantomă”, concepute mai degrabă pentru a minimaliza obligațiile fiscale ale companiilor și mai puțin pentru a finanța activitatea productivă, potrivit unor studii recente.

Aproape 40 la sută din investițiile străine directe (ISD) la nivel mondial, în valoare de 15 miliarde de dolari, trec prin companii fără activități reale de afaceri, constată un studiu realizat de FMI și Universitatea din Copenhaga.

În schimb, acestea sunt vehicule pentru inginerii financiare, „adesea pentru a reduce factura fiscală globală a multinaționalelor”, au spus cercetătorii Jannick Damgaard, Thomas Elkjaer și Niels Johannesen, care au efectuat studiul.

Concluziile vin într-un moment în care guvernele sunt preocupate de modul în care multinaționalele evită plata impozitelor. Reforma fiscală se numără printre prioritățile majore ale G7. Recente decizii unilaterale ale Franței pentru impozitarea marilor companii din tehnologie care operează în țară au sporit presiunea asupra altor membri G7 pentru a ajunge la un acord.

OCDE a fost însărcinată cu identificarea soluțiilor acceptabile la nivel global până anul viitor.

Jumătate din investițiile fantomă, în Luxemburg și Olanda

Aproape jumătate din investițiile fantomă identificate de cercetători se aflau la Luxemburg și Olanda. Alte țări în care mai puțin de jumătate din ISD sunt reale sunt Malta, Irlanda, Elveția și o serie de teritorii britanice, potrivit autorilor studiului.

Brad Setser, economist la Council on Foreign Relations din New York, spune că studiul a arătat că respectivele structuri – companii sau investiții fantomă – sunt optimizate pentru reducerea impozitului companiilor globale.

„Apple nu-și produce iPhone-urile în Irlanda și nici nu le proiectează și nici nu dezvoltă sistemul de operare din Irlanda, cu toate acestea una dintre cele mai valoroase investiții americane în străinătate este participația Apple la Apple Ireland”, a spus Setser.

Aproape două treimi din investițiile făcute în Irlanda sunt „fantomă”, a constatat studiul FMI.

În ciuda eforturilor internaționale recente de a împiedica companiile să procedeze astfel, capitalurile fantomă au crescut, conform studiului, ca pondere în ISD totale. Până în 2010, ISD fantomă reprezenta 31% din totalul investițiilor străine directe, dar în 2017 a ajuns la 38%.

Pe țări, valorile diferă: în Marea Britanie ISD fantomă au crescut de la 3% în 2009 la 18% în 2017, în timp ce în Belgia și Suedia, ponderea a scăzut de la aproximativ 30% la sub 10% în aceeași perioadă.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele