Președintele american Donald Trump a impus pe 10 mai majorarea tarifelor pentru o listă de importuri din China ce totalizează circa 200 de miliarde de dolari. A fost însă îngăduită o perioadă de grație pentru mărfurile transportate pe mare care au părăsit China înainte de acea dată, care au putut intra astfel în America la o rată de taxare de 10% (tariful vamal perceput anterior).
Reprezentanții Departamentului comerțului din S.U.A., într-o notificare din 15 mai către Registrul Federal au stabilit ca termen limită pentru respectiva perioadă de grație data 1 iunie, moment de la care autoritățile vamale urmau să perceapă taxa de 25% în porturile din S.U.A. Măsura a intrat în vigoare pe în dimineața de 1 iunie la ora 00:01.
Creșterea tarifului vamal afectează o gamă largă de bunuri de consum și componente intermediare ce provin din China, inclusiv modemuri și routere de internet, plăci cu circuite imprimate, mobilier, aspiratoare și produse de iluminat.
Anterior, tot sâmbătă, China a început să perceapă, ca răspuns la măsurile SUA, tarife vamale mai mari pentru o listă de mărfuri din S.U.A. de circa 60 de miliarde de dolari. Tarifele vamale, anunțate în data de 13 mai și care au intrat în vigoare la miezul nopții de 1 iunie, ora locală (ora Beijingului =1600 GMT), prevăd taxe de 20% sau 25% pe mai mult de jumătate dintre cele 5.140 de produse SUA vizate. Beijing-ul a impus anterior rate suplimentare de 5% sau 10% pentru produsele vizate.
Totodată, este de remarcat că nu au fost programate alte discuții între negociatorii chinezi și americani, de la ultima etapă, care s-a încheiat într-un impas, în 10 mai, adică ziua în care Trump a anunțat tarife mai mari pentru mărfuri chinezești în valoare de 200 de miliarde și pentru care autoritățile americane au luat deja măsuri de a percepe respectivele taxe.
Ca răspuns la mutarea lui Trump, China a ordonatrepresalii prin creșteri ale tarifelor vamale pentru mărfurile americane.
Trump a acuzat China de încălcarea unei înțelegeri pentru soluționarea disputei lor comerciale prin refuzul angajamentelor anterioare făcute în cursul lunilor de negocieri. China a negat acuzațiile.
Beijingul a devenit mai strident în ultimele săptămâni, acuzând Washingtonul de lipsa de sinceritate și jurând că nu va ceda în fața cererilor administrației Trump.
Răspunsul chinez a devenit mult mai hotărât în special după ce Washingtonul a pus compania Huawei Technologies Co Ltd pe o listă neagră care interzice în mod efectiv firmei chineze să facă afaceri cu companiile din S.U.A.