Iranul avertizează că orice conflict din Golf ar împinge prețurile petrolului peste 100 de dolari

Navele militare americane din Golf sunt în raza de acțiune a rachetelor iraniene, a declarat duminică un consilier militar superior al liderului suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, avertizând că orice conflict între cele două țări ar împinge prețurile petrolului la peste 100 de dolari pe baril.

54
2 minute de lectură

Iranul și Statele Unite au fost atrase într-o confruntare mai acută în ultima lună, la un an după ce Washingtonul a ieșit din acordul încheiat între Iran și marile puteri ale lumii pentru reducerea activității din cadrul programului nuclear al Teheranului, în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

Washingtonul a reimpus Iranului o serie de sancțiuni anul trecut și le-a înăsprit în luna mai, cerând tuturor țărilor să oprească importurile de petrol iranian. În ultimele săptămâni, acesta a sugerat și o confruntare militară, declarând că trimite forțe suplimentare în Orientul Mijlociu pentru a răspunde unei amenințări iraniene.

Yahya Rahim Safavi, consilier militar superior al lui Khamenei, a declarat: “Americanii sunt pe deplin conștienți de faptul că forțele lor militare (în regiune) se află în raza de rachete a Iranului, și că toate navele americane și străine din Golful Persic se află în raza de acțiune a rachetelor sol-mare ale Gărzilor Revoluționare. “

“Primul glonț tras în Golful Persic va împinge prețurile petrolului peste 100 de dolari. Acest lucru ar fi insuportabil pentru America, Europa și aliații americani precum și pentru Japonia și Coreea de Sud “, a declarat Rahim Safavi, citat de agenția de știri Fars.

Președintele american Donald Trump a condamnat înțelegerea nucleară, semnată de predecesorul său Barack Obama, ca fiind imperfectă pentru faptul că nu a fost permanentă și că nu a acoperit programul de rachete balistice al Iranului și nici rolul jucat de Iran în conflictele din Orientul Mijlociu.

Trump a declarat săptămâna trecută că se așteaptă ca Iranul să vină la masa negocierilor pentru a ajunge la un nou acord.

Refuzând orice negocieri cu Washingtonul privind programul de rachete al Iranului, șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Iranului, generalul-maior Mohammad Baqeri, citat de agenția iraniană Fars a declarat duminică: “Națiunea iraniană nu se retrage niciun pic din programele ce vizează capacitățile defensive ale Iranului”.

Președintele Hassan Rouhani a sugerat sâmbătă că Iranul ar fi fost fi dispus să poarte discuții dacă Statele Unite ar fi respectat acest lucru (să fie excluse din acord programele ce țin de capacitatea defensivă iraniană), dar a declarat că Teheranul nu este presat pentru a intra în negocieri.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele