SUA trimit avioane F-22 în Orientul Mijlociu, pe fondul tensiunilor cu Iranul

92
2 minute de lectură

Forțele Aeriene ale Statelor Unite au trimis mai multe aparate F-22 în Qatar, în contextul consolidării prezenței militare americane în Orientul Mijlociu, pe fondul escaladării tensiunilor cu Iran, informează CNN.

Potrivit unui comunicat al Comandamentului Central al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, avioanele au ajuns joi la Baza Aeriană Al Udeid, din Qatar. Anunțul nu precizează numărul aeronavelor desfășurate.

„Avioanele au fost trimise în Qatar pentru apărarea forțelor americane și a intereselor Statelor Unite“, anunță comunicatul.

Informația vine la o săptămână după ce o rachetă sol-aer iraniană a doborât o dronă americană în regiunea Strâmtorii Ormuz. Autoritățile iraniene susțin că drona se afla deasupra teritoriului iranian, în timp ce Washingtonul susține că se afla deasupra apelor internaționale.

Analistul pe probleme de apărare Peter Layton, fost ofițer în cadrul Forțelor Aeriene australiene, în prezent membru al Griffith Asia Institute, a comentat că cel mai probabil rol pe care aparatele F-22 l-ar avea, în cazul declanșării unui conflict militar cu Iranul, ar fi eliminarea bateriilor de rachete sol-aer iraniene, în special sistemele S-300, cea mai performantă tehnică de apărare antiaeriană a țării.

„Bateriile S-300 ar fi primele vizate în primul val de atac, în vederea deschiderii spațiului aerian pentru următoarele ofensive“ efectuate cu avioane mai ușor detectabile, a explicat Layton.

Prezența aparatelor F-22 constituie un element major de descurajare a continuării escaladării tensiunilor, a comentat Carl Schuster, fost director al operațiunilor în cadrul Centrului de Informații al Comandamentului Statelor Unite din Pacific. „Înseamnă că Statele Unite încearcă să oprească o situație, nu să o declanșeze“, a spus el.

Doborârea dronei americane este cea mai recentă dintr-o serie de provocări între Statele Unite și Iran. Statele Unite atribuie Iranului o serie de explozii ce au avariat luna aceasta două petroliere în apropierea Strâmtorii Ormuz, una dintre cele mai importante căi maritime comerciale. Luna trecută, alte explozii au avariat patru petroliere în largul Emiratelor Arabe Unite. Iranul a negat ferm orice implicare în atacurile asupra navelor.

Ca urmare a acestor incidente, Washingtonul a desfășurat în regiune aproximativ 2.000 de militari, un portavion și bombardiere B-52. Aparatele F-22 sunt cea mai recentă suplimentare a efectivului militar.

Avioanele F-22, dotate cu două motoare, pot fi configurate pentru misiuni de tip aer-aer sau aer-sol.

Qatar se situează de cealaltă parte a Golfului Persic față de Iran, iar Baza Aeriană Al Udeid găzduiește peste 11.000 de militari și personal american, fiind cea mai mare concentrare de forțe americane în Orientul Mijlociu.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele