Tactica opoziției se bazează pe lupta din PSD

74
4 minute de lectură

Opoziția discută despre o moțiune de cenzură, așteptând un moment potrivit pentru depunerea și dezbaterea acestui demers care, dacă reușește, ar putea dărâma Guvernul. Problema este că încă nu există voturi necesare în tabăra opoziției, adică acele 233 de voturi. Speranța opoziției este la nemulțumiții din PSD.

Încă de la începutul sesiunii parlamentare, mai mulți lideri ai partidelor de opoziție, de la Ludovic Orban, președintele PNL, la Eugen Tomac, președintele PMP, au vorbit despre inițiativa depunerii unei moțiuni de cenzură. Argumentele au fost unanime – represiunea asupra protestatarilor din 10 august și dezastrul provocat de pesta porcină. Pe aceste subiecte, opoziția este de acord.

Unde nu se înțeleg liderii opoziției este în privința momentului. Ludovic Orban, de pildă, spune că este nevoie de un moment propice, și anunță începerea negocierilor săptămâna viitoare. Mai multe voci spun că este important ca opoziția să aștepte creșterea breșei din PSD, pentru a putea conta și pe voturile nemulțumiților din PSD la adresa lui Liviu Dragnea.

În schimb, Eugen Tomac declară că PMP a început să lucreze la textul moțiunii. Traian Băsescu, liderul informal al PMP, spune că momentul oportun este acum.

Argumentele pentru moțiune

Criza pestei porcine africane, care afectează grav milioane de gospodării din mediul rural, dar și industria alimentară care nu a fost prevenită conform recomandărilor Comisiei Europene din februarie 2017 și în plus este gestionată cu deplină incompetență de către Guvern, ar reprezenta unul dintre motivele pentru care o moțiune ar avea succes, spune fostul președinte al României.

De asemenea, mai arată Traian Băsescu, ar fi vorba și despre „intervenția supradimensionată a forțelor de ordine împotriva manifestanților pașnici din Piața Victoriei la 10 august și încercările repetate ale oficialilor de a dezinforma opinia publică asupra desfășurării evenimentelor”.

Miza moțiunii de cenzură este pe buzele tuturor celor din Opoziție. Schimbarea Vioricăi Dăncilă mai înainte ca România să preia președinția rotativă a Uniunii Europene.

Băsescu spune că, dacă opoziția nu reacționează acum, nu are cum să pretindă respectul electoratului, iar dacă Victor Ponta, grupul minorităților și UDMR susțin în continuare Guvernul, trebuie să își asume politic acest lucru.

Victor Ponta pune condiții

Fostul premier Victor Ponta, care acum conduce formațiunea PRO România, a anunțat că va sprijini o moțiune de cenzură cu o singură condiție.

Este vorba despre păstrarea la guvernare a PSD, care să numească prim- ministrul și să gestioneze majoritatea ministerelor grele, alături de ALDE, după cum susțin mai mulți parlamentari care provin din PSD. De fapt, și din rândurile contestatarilor lui Liviu Dragnea, din interiorul PSD, vine aceeași pretenție, ca social-democrații să nu ajungă în opoziție după o eventuală cădere a Cabinetului Dăncilă.

PSD este la jumătatea mandatului de guvernare a țării, iar partidele parlamentare nu doresc în acest moment alegeri anticipate.

Este nevoie de acordul lui Iohannis

Practic, partidele de opoziție trebuie să se pună de acord dacă sprijină sau nu formarea unui nou guvern în jurul PSD. La precedenta moțiune de cenzură, care a picat în Parlament, la finele sesiunii parlamentare din vară, PNL anunțase că în cazul în care nu ar fi un eșec, liberalii l-ar vrea pe Ludovic Orban premier. Or, tocmai această strategie politică a fost respinsă de parlamentarii din afara opoziției care negociaseră cu liberalii susținerea la vot a moțiunii.

O precizare: indiferent de solicitările partidelor parlamentare, după căderea unui guvern, noul cabinet se formează prin desemnarea unui premier. Iar atribuția îi aparține președintelui țării.

Istoricul recent al moțiunilor de cenzură ne-a arătat că în 2012, când a fost înlăturat printr-un astfel de vehicul politic Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, schimbarea a coincis și cu schimbarea Puterii. Fără alegeri anticipate, USL s-a instalat în primăvară la putere și a organizat alegerile locale și parlamentare din acel an. De asemenea, cu un an înainte de alegeri, la finele lui 2015, când Victor Ponta a demisionat după protestele iscate de tragedia de la Colectiv, Guvernul a fost format din așa-numiții tehnocrați. Anul electoral 2016 l-a găsit pe PSD în opoziție, atacând fiecare decizie a guvernului tehnocrat, a dominat prin majoritatea parlamentară fiecare lege aprobată sau respinsă în Legislativ și a câștigat alegerile parlamentare din decembrie.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele