Taiwanul, tot mai izolat, în conflictul cu China

107
2 minute de lectură

Ministrul taiwanez de externe Joseph Wu a anunţat luni ruperea relaţiilor diplomatice cu Insulele Solomon după ce statul insular din Pacific a decis să recunoască China, potrivit agenţiei de presă taiwaneze de stat Central News Agency, citată de Mediafax.

Prim-ministrul Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, a decis să pună capăt celor 36 de ani de legături cu Taiwanul. Decizia lasă Taiwanul izolat politic cu doar 16 aliaţi diplomatici oficiali, inclusiv cinci ţări insulare din Pacific.

Principiul Beijingului “O singură Chină” impune altor naţiuni evitarea recunoaşterii diplomatice oficiale a Taiwanului dacă doresc relaţii depline cu China.

“Condamnăm ferm decizia. Vom pune capăt imediat tuturor proiectelor de colaborare bilaterală în curs de desfăşurare”, a declarat Wu într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că Insulele Solomon, cu o populaţie de puţin peste 600.000 de locuitori, ar trebui să fie foarte atente “să nu cadă într-o capcană chineză”.

După ce preşedintele sceptic faţă de Beijing, Tsai Ing-wen, a venit la putere în 2016, Taiwanul a pierdut cinci dintre aliaţi în favoarea Chinei – Gambia, Sao Tome şi Principe, Panama, Burkina Faso şi El Salvador.

Tsai a criticat puternic ceea ce consideră a fi utilizarea de către Beijing a presiunii financiare şi politice pentru a-i îndepărta pe aliaţi de Taiwan. Ea a subliniat, într-un comunicat, că în faţa presiunii crescânde a Chinei, Taiwanul nu va accepta niciodată principiul “unei singure ţări, două sisteme”, care a fost aplicat de Beijing în Hong Kong.

Taiwanul are un guvern separat de când naţionaliştii chinezi au fugit în insulă, în 1949 după ce au pierdut un război civil cu comuniştii.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele