Tajani: Austeritatea este un concept cu conotație negativă. Rigoarea este respectarea regulilor

57

Statele europene trebuie să respecte regulile bugetare, dar bugetele naționale trebuie să susțină creșterea economică, fără a adânci povara datoriilor, a spus Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, la o conferință de presă la Sibiu.

El a răspuns unei întrebări a Reporter Global, referitoare la poziția cancelarului austriac, Sebastian Kurz, care recomanda mai multă disciplină fiscală.

Cred că, înainte de toate ar trebui să alegem între rigoare și austeritate.  Pentru mine austeritatea este un concept cu o conotație negativă. Rigoarea este respectarea regulilor. În ce privește disciplina fiscală, bugetară, Tratatul (nr. de la Maastricht) vorbește despre un pact de stabilitate și creștere, cu alte cuvinte obiectivul nu privește doar stabilitatea, ci și creșterea economică.  Este o greșeală să se vorbească doar de pactul de stabilitate”, a spus Tajani.

El a adăugat însă că, desi ar trebui să fie mai multă flexibilitate,  pragul de 3% nu trebuie depășit, deoarece, deficitul creat alimentează datoria publică. Pragul poate fi depășit, cu măsură dacă este vorba despre investiții care stimulează creșterea economică, a mai spus Tajani.

 ”Sigur bugetele statelor membre nu pot fi bugete care să ducă la creșterea datoriilor publice la nivel național, periclitând  astfel conturile și stabilitatea financiară a Uniunii Europene. Dacă însă vorbim despre investiții care vizează să aducă o creștere și care duc la creșterea economiei europene, în consecință, putem da dovadă de flexibilitate, așa cum prevede și Tratatul. Acesta se cheamă factori atenuanți, în Pactul de Stabilitate, și cred că ar trebui să fie aplicați acești factori”, a spus Tajani.

Depășirea pargului de 3% presupune însă obținerea unei aprobări anterioare, a adăugat președintele Parlamentului European.

Sigur în prealabil ar trebui să se obțină o autorizare în acest sens. Mai sunt probabil state membre care vor depăși pragul de 3% pentru că mizează în politica lor pe creștere. Și ar fi riscant să se depășească pragul de 3% de deficit pentru a prericlita creșterea economică pentru întreaga țară. Și asta este o problemă și pentru țara din care vin eu, Italia”, a conchis Tajani, la conferința de presă organizată în timpul summitului informal al liderilor europeni, care se desfășoară la Sibiu.

Summit-ul celor 27 de state membre – fără Marea Britanie – are loc pe Ziua Europei, care aniversează nașterea integrării europene. La 9 mai 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman, a propus într-un discurs, crearea unei Comunități Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Ideea a fost acceptată de liderii de atunci ai celor mai puternice state europene: Jean Monnet, Charles de Gaulle, Alcide de Gasperi și Konrad Adenauer, fondatorii Uniunii Europene de astăzi. Fondată de Franța, Germania, Italia, Olanda, Belgia și Luxemburg  CECO, a devenit precursorul Uniunii Europene de astăzi.

Lidia Moise
Lidia Moise este jurnalist, comentator și realizator de televiziune cu articole publicate în presa română și internațională. A fost publicist comentator la Televiziunea Română, unde a realizat emisiunile Jurnal economic și Express Economic. A fost director executiv al săptămânalului Revista 22. A fost redactor șef adjunct la România liberă, a condus departamentul economic al agenției de știri Newsin, a colaborat cu postul de știri economice Money Channel. A condus secția economică a cotidianului Evenimentul zilei. Lidia Moise este comentator al agenției Xinhua pentru economia regiunii Central și Est Europene.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele