Masura decretarii starii de urgenta trebuia luata deja cu ceva timp in urma avand in vedere evolutia raspandirii epidemiei in alte tari si, practic, experientele pe care le-au parcurs deja celelalte tari, din care trebuia sa tragem niste invataminte, spune președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Liderul liberal-democrat analizează cele trei paliere ale stării de urgență.
„Primul este cel legat de limitarea drepturilor si libertatilor individuale prevazute in Constitutie si aici trebuie sa fim foarte atenti pentru ca masurile trebuie sa fie strict proportionale cu gravitatea situatiei pentru a nu restrange excesiv aceste drepturi si libertati. De altfel, decretul va fi trimis Parlamentului, care are obligatia constitutionala ca in termen de 5 zile sa il aprobe sau eventual sa il respinga. Cred ca aici trebuie sa fim extrem de atenti pentru a nu avea loc excese.
Al doilea plan este cel medical, sanitar, as spune, unde decretul vorbeste foarte putin despre masurile care trebuie luate si discuta mai mult despre parghiile care trebuie folosite in sistemul medical, fie pentru angajarea de personal suplimentar, fie referitor la procedurile de achizitie fara licitatie, prin achizitie directa. Si aici doresc sa avertizez autoritatile sa nu profite de aceasta situatie pentru a da tunuri comerciale prin achizitia de medicamente sau echipamente in zona sanitara, pentru ca, sigur, stim ca aceste tentatii exista si va trebui sa existe o monitorizare extrem de severa a acestor achizitii directe, fara licitatie.
Al treilea plan este cel economic si masurile economice nu se vad in decretul privitor la starea de urgenta. Guvernul trebuie sa ia neintarziat masuri de prevenire a catastrofei care se prefigureaza in zona economica”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu în legătură cu decretarea stării de urgență de președintele Klaus Iohannis.
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, spune că miercuri sau joi Parlamentul va da votul pe decretul emis de președintele Klaus Iohannis.
Procedura de vot va avea loc, în premieră, printr-un sistem intern, cu ajutorul tabletelor de la STS.
Parlamentarii nu pot intra în clădirea Parlamentului deoarece este închisă timp de o săptămână din cauza dezinfecței făcute ca urmare a existenței unui focar de Covid-19.