Tendinţe în evoluţia activităţii economice în perioada decembrie 2018 – februarie 2019

Relativă stabilitate a activității în industrie, comerțul cu amănuntul și sevicii și o creștere moderată a prețurilor în industrie și construcții, se arată într-un recent comunicat de presă al Institutului Național de Statistică.

36
2 minute de lectură

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2018, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%). Dintre activitățile care vor înregistra tendință de scădere, cea de fabricarea produselor din tutun va avea tendința de scădere cea mai mare (sold conjunctural -33%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2018, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -29%). Managerii estimează, de asemenea, scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -17%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural +11%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +1%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -6%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +18%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +18%).

Conform estimărilor din luna decembrie 2018, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen economic. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele