Teodorovici: România, o țară sigură pentru investitori

Comisia Europeană: "Ba nu !"

38
2 minute de lectură

La întâlnirea de la Washington cu reprezentanții agențiilor de rating: S&P, Moody’s si Fitch, care a avut loc sâmbătă 13 aprilie, Ministrul Finanțelor Publice, dl. Eugen Teodorovici, a subliniat că punctele forte ale României sunt nivelul moderat al datoriei publice și al datoriei externe în comparație cu majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene și menținerea perspectivelor de creștere economică. Comisia Europeană îl contrazice însă.

„Suntem o țară sigură pentru investitori, cu o economie sustenabilă, cu potențial de creștere. De asemenea, România înregistrează progrese în ceea ce privește stabilitatea cadrului instituțional și în consolidarea bugetară, plasarea fermă a datoriei publice pe o traiectorie descendentă, precum și în consolidarea cadrului de guvernanță,” declara la Washington Ministrul Finanțelor Publice, dl. Eugen Teodorovici, în fața reprezentanții agențiilor de rating: S&P, Moody’s si Fitch.

Pe de altă parte însă, Comisia Europeană, în recentul său Raport de țară din 2019 privind România atrăgea atenția că ”Măsurile de politică adoptate până în prezent pot agrava riscul de dezechilibre. Deciziile guvernului privind salariile din sectorul public și salariul minim au avut un rol major în creșterea riscurilor pentru competitivitatea costurilor. De asemenea, orientarea bugetară expansionistă limitează posibilitățile de amortizare a șocurilor potențiale. Persistența acestor tendințe poate afecta și mai mult încrederea actorilor economici, poate reduce capacitatea economiei de a se adapta la șocurile care pot apărea pe plan intern sau care se pot propaga din străinătate și poate afecta nevoile crescânde de finanțare externă a economiei, astfel cum sunt măsurate de deficitul extern ridicat și în curs de deteriorare.”

”Deciziile recente ale guvernului au dus la creșterea riscurilor în sectorul financiar și pot afecta investițiile private. Aceste decizii ar putea avea ca rezultat o disponibilitate mai scăzută a creditelor, mai puțini investitori pe termen lung și un mediu de elaborare a politicilor instabil și imprevizibil,” se mai menționa în raportul amintit.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele