Termoenergetica va prelua activitatea RADET, iar Primăria Capitalei va achiziționa energie termică și de la alți furnizori, în afară de ELCEN

192
5 minute de lectură
Foto: Agerpres

Urmăriți-ne și pe Facebook

Primăria Municipiului București (PMB) va achiziționa energie termică pentru zonele Pipera – Aviației și Colentina – Fundeni de la alți furnizori în afară de ELCEN, asta pentru că CET-urile Pipera și Titan nu mai furnizează energie. Un proiect în acest sens a fost votat în ședința CGMB de joi.

„Se aprobă demararea de către RADET Bucureşti a procedurilor necesare în vederea achiziţionării de energie termică în zonele deficitare ale sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Municipiul Bucureşti, repectiv Pipera — Aviaţiei şi Colentina — Fundeni“, se arată în raportul de specialitate al proiectului votat în ședința CGMB de joi.

Alexandru Burghiu, director RADET, a explicat pentru că CET-urile de la care PMB urmează să cumpere energie nu există în prezent, însă se va face o licitație pentru construirea unui astfel de sistem, conform Mediafax.

„Sistemul de termoficare al RADET este proiectat cu 6 CET-uri mari, însă, în prezent, Pipera și Titan nu mai furnizează energie. Practic, prin acest proiect, RADET cere acordul Consiliului General al Municipiului București (CGMB) pentru demararea procedurilor de achiziție a energiei termice în zonele respective. Vom face licitație, în care noi punem condiții, adică în cât timp să construiască CET-ul și de câtă energie avem nevoie. Totodată, noi ne obligăm să cumpărăm de la ei pe o anumită perioadă de timp. Este o soluție pentru a reface sistemul“, a mai declarat Alexandru Burghiu.

Alexandru Burghiu, despre transferul RADET la Termoenergetica: Preluăm toți angajații

Alexandru Burghiu, până joi administrator special al RADET, iar de acum director al Termoenergetica, a declarat, joi, la ședința CGMB, că transferul activității de la o instituție la alta va implica preluarea tuturor angajaților.

„Din punct de vedere tehnic, vorbim de o preluare a tuturor angajaţilor, vorbim de o delegare a serviciului de termoficare de pe raza Municipiului Bucureşti. Practic, reţeaua şi tot ceea ce ţine de funcţionare şi a aparţinut domeniului public al Municipiului Bucureşti sunt transferate către această nouă entitate, Compania Municipală Termoenergetica SA“, a declarat Alexandru Burghiu, care, de joi, nu mai este administrator social al RADET, ci director general al Termoenergetica.

Potrivit lui Burghiu, în momentul de faţă există 19 milioane de lei datorie între Primăria Municipiului Bucureşti şi partea de termoficare, diferenţa de subvenţie care nu a fost achitată la timp.

„Ea va fi achitată zilele astea. Şi mai avem o datorie ieşită din scadenţă de 120 de milioane, aproximativ. Aseară s-a dat o decizie a comitetului creditorilor privind continuarea activităţii până la preluarea şi intrarea în vigoare a contractului de delegare. Aceste datorii vor fi achitate pe parcurs, până la acel moment, iar ulterior acelui moment vor fi supuse legilor în vigoare. Cu siguranţă, poate vor mai exista şi datorii care nu vor fi achitate, dar ele vor fi recuperate, aşa cum legea prevede“, a mai precizat Burghiu.

Directorul Termoenergetica mai spune că, potrivit unei hotărâri a Înaltei Curți, primăria nu are nicio obligație în ceea ce privește plata datoriilor către ELCEN.

„Noi în momentul de faţă vorbim de datorii curente. Datoriile istorice sunt înscrise la masa credală a RADET, la data deschiderii procedurii de insolvenţă. În ceea ce priveşte datoriile istorice, în momentul de faţă există o hotărâre a Înaltei Curţi care a statuat că Primăria nu are nicio obligaţie de a plăti aceste datorii. ELCEN făcuse o acţiune publică pentru aproximativ 400 de milioane. Instanţa a decis definitiv şi irevocabil că nu există această obligaţie a primăriei. Din ce ştiu, se încearcă o nouă acţiune în instanţă, de acelaşi fel, dar dacă există deja o hotărâre a Înaltei Curţi sunt curios dacă o altă instanţă va dispune altfel, câtă vreme ambele datorii, şi cea veche de 400 şi aceasta de 3,7 pe care dumnealor o recunosc sunt izvorâte din aceleaşi cauze”, adaugă Burghiu.

Burghiu explică și ce va prelua noua companie pe care o conduce de la RADET.

„Tot ce ţine de patrimoniul privat. Nişte autoturisme, sunt bunuri care au o valoare la câteva zeci de milioane. Sunt sume insignifiante ţinând cont de amploare activităţii prestate. Ţevile sunt ale Primăriei Municipiului Bucureşti. (…) Sub nicio formă, niciodată, nimeni nu îşi va permite să sisteze agentul termic pe raza Municipiului Bucureşti, indiferent de aceste complexe acţiuni în instanţă, litigii, faliment. Din primăvară eu tot aud că bucureştenii riscă să rămână fără apă caldă şi căldură. Am spus un singur lucru, chiar pe aceste holuri: nu se va întâmpla acest lucru. A trecut aproape un an de zile, voi spune în continuare acelaşi lucru: nu se va rămâne fără apă caldă şi căldură. Nimeni nu îşi va perimite să sisteze agentul termic“, a mai declarat Alexandru Burghiu.

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele