Timmermans: România nu a făcut niciun progres de la ultimul raport MCV

132
3 minute de lectură

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, aflat la București pentru două zile, pentru întâlnirea informală a miniștrilor de Afaceri Europene, spune că nu a văzut din partea României niciun progres de la publicarea ultimului raport MCV.

„Am spus clar că vreau să vorbesc cu reprezentanții Guvernului României despre recomandările pe care Comisia le-a dat în raportul MCV. Vrem să ne asigurăm că există progrese în privința Justiției din România, vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupției continuă, pentru că este foarte important pentru viitorul acestei țări. Problema mea este că de când am publicat raportul MCV nu am văzut niciun progres”, a declarat Frans Timmermans, citat de Mediafax.

Întrebat despre activarea articolului 7 din Tratatul UE, cum s-a întamplat în cazul Ungariei și al Poloniei, oficialul european nu a dorit să speculeze ce se va întâmpla, însă a zis că România poate utiliza raportul MCV pentru a se pune în acord cu Comisia Europeană.

„Nu voi specula următorii pași. Fiecare țară este diferită și avem o posibilitate unică cu România pentru că poate utiliza raportul MCV pentru a rezolva chestiunile cu care nu suntem de acord astăzi. Să sperăm că vom fi de acord mâine. Trebuie să ne asigurăm că facem pași înainte. Ne-am oferit de multe ori ca atunci când puneti la cale o legislatie nouă să veniți înainte să ne sfătuim, asta e ce spun de fiecare dată ca România să nu mai facă pași în direcția greșită. Știu că e necesară transpunerea deciziilor CCR în legislație, dar la fel de important e să nu faceți pași înapoi în lupta împotriva corupției”, a mai spus Frans Timmermans.

Oficialul european a participat, luni, la Biblioteca Centrală Universitară din București, la evenimentul la care Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) i-a acordat titlul Doctor Honoris Causa.

La eveniment a vorbit despre drepturi și libertăți fundamentale, dar și despre statul de drept, spunând că atunci când acesta este încălcat, instituțiile sunt puse sub un anumit control.

„Dacă o democrație decide să introducă legi care încalcă drepturile fundamentale, trebuie să ne asigurăm că în Europa de după război așa ceva nu mai este posibil. Societatea noastră și instituțiile noastre sunt bazate pe democrație, stat de drept și respectarea drepturilor omului. Nu poți să folosești unul dintre aceste concepte împotriva celuilalt. Dar ceea ce am văzut în ultimii ani, din păcate, foarte des, că Comisia Europeană, Consiliul Europei, spre exemplu, critică schimbări care ar spori controlul puterii executive asupra celei judiciare și uneori această sporire a ingerințelor se apără cu argumentul că <noi am câștigat alegerile>. Și când sunt criticate atacurile împotriva mass-media cei care se lansează în aceste atacuri spun că eu dețin majoritatea. Este un concept fundamental pentru funcționarea societăților noastre. O democrație poate fi judecată prin protejarea minorităților. Majoritatea de azi ar putea fi minoritatea de mâine. Ce se întâmplă atunci când statul de drept este încălcat? Vedem că instituțiile sunt puse sub un anumit control. Dacă statul de drept este amenințat, dacă presa este îngrădită, dacă democrația este reinterpretată după ideea că câștigătorul ia totul, atunci cu siguranță veți vedea acest lucru consemnat”, a mai spus Frans Timmermans.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele