Timmermans și Dăncilă, plan de lucru pentru aplicarea recomandărilor MCV

51
5 minute de lectură

Premierul român Viorica Dăncilă și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans au pus la punct, luni, planul de lucru în baza căruia o echipă de experți români și europeni se vor întâlni săptămâna aceasta pentru a găsi soluții în vederea aplicării recomandărilor MCV.

“Cei doi înalți oficiali au finalizat planul de lucru al experților romani și europeni care vor avea deja o prima întâlnire săptămâna aceasta, pentru a găsi soluții de punere in aplicare a recomandărilor MCV. Săptămâna viitoare premierul și prim vicepreședintele CE Timmermans vor avea o întâlnire pentru a discuta progresul înregistrat de experți.”, a declarat pentru Mediafax un purtător de cuvânt al Comisie Europene.

”Primul-ministru Viorica Dăncilă si prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans au avut astăzi (luni – n.r.), la Palatul Victoria o întâlnire în cadrul căreia au discutat despre colaborarea dintre Guvernul României şi Comisia Europeană. Discuţiile au fost constructive şi au reprezentat o continuare a celor deja stabilite în cadrul întrevederii ce a avut loc la Bruxelles, săptămâna trecută. Ambele părţi au apreciat că este nevoie de un dialog constructiv şi au convenit asupra paşilor de urmat în perioada următoare. Cei doi oficiali au punctat nevoia unei bune cooperări intre Executivul României şi Comisia Europeană”, informează Guvernul într-un comunicat remis agenției de știri.

”În acest context au agreat că o nouă întâlnire va avea loc săptămâna viitoare cu ocazia vizitei doamnei prim-ministru la Bruxelles”, se mai arată în comunicatul Guvernului care nu pomenește nimic despre MCV.

Aflat pentru două zile în România, la întâlnirea informală a miniștrilor de Afaceri Europene din țările membre UE, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a fost foarte critic cu privire la stadiul aplicării recomandărilor făcute României în ultimul raport MCV. El a spus că i-a înmânat premierului român un document cu un set de măsuri și că își dorește ca experții români și europeni să aibă o întâlnire pe această temă.

„Am spus clar că vreau să vorbesc cu reprezentanții Guvernului României despre recomandările pe care Comisia le-a dat în raportul MCV. Vrem să ne asigurăm că există progrese în privința Justiției din România, vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupției continuă, pentru că este foarte important pentru viitorul acestei țări. Problema mea este că de când am publicat raportul MCV nu am văzut niciun progres”, a declarat Frans Timmermans, în urmă cu o zi, citat de Mediafax.

„Nu voi specula următorii pași. Fiecare țară este diferită și avem o posibilitate unică cu România pentru că poate utiliza raportul MCV pentru a rezolva chestiunile cu care nu suntem de acord astăzi. Să sperăm că vom fi de acord mâine. Trebuie să ne asigurăm că facem pași înainte. Ne-am oferit de multe ori ca atunci când puneti la cale o legislatie nouă să veniți înainte să ne sfătuim, asta e ce spun de fiecare dată ca România să nu mai facă pași în direcția greșită. Știu că e necesară transpunerea deciziilor CCR în legislație, dar la fel de important e să nu faceți pași înapoi în lupta împotriva corupției”, a mai spus Frans Timmermans.

„Dacă o democrație decide să introducă legi care încalcă drepturile fundamentale, trebuie să ne asigurăm că în Europa de după război așa ceva nu mai este posibil. Societatea noastră și instituțiile noastre sunt bazate pe democrație, stat de drept și respectarea drepturilor omului. Nu poți să folosești unul dintre aceste concepte împotriva celuilalt. Dar ceea ce am văzut în ultimii ani, din păcate, foarte des, că Comisia Europeană, Consiliul Europei, spre exemplu, critică schimbări care ar spori controlul puterii executive asupra celei judiciare și uneori această sporire a ingerințelor se apără cu argumentul că <noi am câștigat alegerile>. Și când sunt criticate atacurile împotriva mass-media cei care se lansează în aceste atacuri spun că eu dețin majoritatea. Este un concept fundamental pentru funcționarea societăților noastre. O democrație poate fi judecată prin protejarea minorităților. Majoritatea de azi ar putea fi minoritatea de mâine. Ce se întâmplă atunci când statul de drept este încălcat? Vedem că instituțiile sunt puse sub un anumit control. Dacă statul de drept este amenințat, dacă presa este îngrădită, dacă democrația este reinterpretată după ideea că câștigătorul ia totul, atunci cu siguranță veți vedea acest lucru consemnat”, a spus oficialul european.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele