Home Actualitate Titanicul va dispărea definitiv

Titanicul va dispărea definitiv

0
Titanicul va dispărea definitiv
2 minute de lectură

Celebra epavă a Titanicului a fost vizitată de scufundători pentru prima oară în 14 ani, descoperindu-se că nava, care cândva a fost expresia luxului, este pe cale de a fi înghițită complet de materia de pe fundul oceanului, fiind totodată foarte afectată de efectul bacteriilor, informează CNN.

O echipă de explorare de la Triton Submarines a efectuat, luna aceasta, cinci scufundări la aproape 600 de kilometri sud de Newfoundland, Canada, la o adâncime de 4.000 de metri, unde se află epava navei considerată a fi de nescufundat înainte de tragedia ce a avut loc la 14 aprilie 1912, se arată într-un comunicat dat publicității de Triton.

O echipă de experți, oameni de știință și un reprezentant al Administrației Naționale a Oceanelor si Atmosferei au realizat filmări ale epavei vechi de 107 ani cu ajutorul unor camere adaptate la condițiile dificile ale misiunii. Imaginile 4K vor permite vizualizarea epavei în detalii fără precedent.

Nava s-a scufundat în 1912, după ce a intrat în coliziune cu un aisberg, provocând moartea a 1.517 de persoane din totalul de 2.223 care se aflau la bord.

Filmările, care vor fi utilizate într-un nou documentar realizat de Atlantic Productions, arată efectul coroziv al sării, al bacteriilor și al curenților de adâncime asupra epavei.

„Cel mai fascinant aspect este să vedem cum Titanicul este mistuit de ocean revenind la o formă elementară, în timp ce oferă adăpost unui număr remarcabil de animale“, a declarat Patrick Lahey, președinte și co-fondator al Triton Submarines.

Directorul executiv al Caladan Oceanic și, totodată, principalul pilot al submarinului utilizat în misiune, Victor Vescovo, consideră că succesul seriei de scufundări deschide posibilitatea vizitării altor epave greu accesibile utilizând un proces similar.

„Avem acum un sistem dovedit ce permite vizitarea, simplu și în mod repetat, a oricărei epave din ocean, la orice adâncime, oriunde în lume, pentru a o studia amănunțit. Ne gândim foarte serios unde vom face următoarele scufundări“, a spus Vescovo.

Misiunea nu a avut doar o componentă științifică. Echipa a organizat și o ceremonie în memoria celor care au pierit în scufundarea navei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here