Home România Totul sau nimic pentru Liviu Dragnea

Totul sau nimic pentru Liviu Dragnea

0
Totul sau nimic pentru Liviu Dragnea
ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
8 minute de lectură

21 septembrie este data la care Liviu Dragnea poate părăsi de bunăvoie conducerea PSD, după ce mai mulți lideri ai partidului i-au cerut demisia din fruntea partidului și a Camerei Deputaților. În cazul în care Dragnea nu se retrage la ședința CEx, va urma un măcel în partid până când va fi convocat un congres extraordinar, a cărui organizare se va suprapune cu derularea apelului din dosarul angajărilor fictive.

Gabriela Firea, Paul Stănescu și Adrian Țuțuianu au dat publicității o scrisoare în care spun că vulnerabilitatea juridică a lui Liviu Dragnea a devenit și a PSD. Într-un plan în 18 puncte, cei trei contestatari propun ca Viorica Dăncilă să preia șefia PSD, nu pomenesc nimic de schimbarea actualului Guvern și susțin aceleași direcții în privința modificărilor în domeniul Justiției, al serviciilor secrete samd. După o tensiune de o lună, PSD își alege apele. La ora închiderii ediției, scrisoarea celor trei abia apăruse.

Dragnea, între mofturi și luarea cu japca a unui partid

Singura declarație a lui Liviu Dragnea în acest război este cea potrivit căreia anunță că vrea luptă. Între filiale. „Funcția de președinte al partidului nu se ia cu japca. Se ia prin vot masiv și nu poți s-o tranzacționezi ca la piață.” Aserțiunea actualului președinte a mai cuprins și atacul la adresa inamicilor săi declarați din cadrul PSD, pe care i-a acuzat că „au mofturi” și că i-ar face jocurile lui Klaus Iohannis.

Problema cea mai mare a liderului PSD este însă înmulțirea vocilor din partid care spun că îl vor plecat de la șefia formațiunii. În public, Firea nu a rămas singură cu atacul la Dragnea. Între susținătorii plecării lui Dragnea se află la scenă deschisă Mihai Tudose, Niculae Bădălău, primarii Sectoarelor 3 și 1, Robert Negoiță și Daniel Tudorache. În spatele lor se vorbește de semnăturile pe scrisoarea pe care încă nimeni nu a văzut-o a peste 20 de lideri de filiale și a peste 30 de membri ai Comitetului Executiv. Dacă acesta este numărul, înseamnă că masa critică prevăzută de statutul PSD este întrunită și Dragnea pleacă. Însă fiecare zi care trece îi oferă lui Liviu Dragnea posibilitatea de a negocia și de a atrage de partea sa din armata adversarilor.

Fostul premier Mihai Tudose a răspuns ironic luni întrebărilor privind existența scrisorii despre care vorbește întreaga presă. „Unii au susținut că nu există, că ei nu au văzut-o. Dumnezeule, dumneavoastră ați văzut, ați semnat Declarația de independență a Statelor Unite? Nu. Există totuși, nu?”, le-a spus Mihai Tudose jurnaliștilor.

Același Mihai Tudose mai spune că el nu ar fi semnat scrisoarea cu pricina, însă, potrivit mai multor lideri ai PSD, fostul prim-ministru ar fi liderul mișcării din interiorul PSD care vrea demiterea lui Dragnea.

Un alt pion important în această mișcare este și Paul Stănescu, însă acesta nu a declarat public nimic împotriva actualului lider al social-democraților. Că negociază cu Liviu Dragnea este limpede, mai cu seamă pentru că a obținut ca, odată cu referendumul pentru interzicerea căsătoriilor gay, în județul Olt, fieful lui Stănescu de 20 de ani, să se organizeze un plebiscit cu tema schimbării denumirii județului în Romanați (o veche titulatură, care nu coincide pe deplin cu harta vechii unități administrative).

Firea, kamikaze sau atac la foc automat

Gabriela Firea, vicepreședinte PSD, cea care a lansat ofensiva la adresa lui Dragnea, continuă să intervină pe scenă în momentele în care Dragnea pare să obțină sprijin mai amplu în partid. Așa se face că în paralel cu negocierile lui Liviu Dragnea, primarul Capitalei transmitea propria-i scrisoare, deschisă și asumată, în care reîmprospăta memoria colegilor cu reproșurile la adresa liderului în funcție. I-a asigurat că nu a făcut nici armistițiu și nici nu a încheiat vreun fel de pact de coabitare cu președintele PSD, Liviu Dragnea, așa cum pretindea presa apropiată PSD.

„Nici nu aș fi avut cum, pentru că nu este vorba de o dispută personală care să poată fi încheiată cu o ofertă potrivită. Am spus-o și o mai repet: nu urmăresc să-i iau locul domnului Dragnea și nu încerc să obțin niciun fel de avantaj personal. De asemenea, vreau să fie foarte clar că nu intenționez să destabilizez coaliția majoritară din parlament sau să pun în pericol programul de guvernare. Am ridicat însă niște probleme, acumulate într-un an și jumătate de discuții sterile în partid, care s-au acutizat în ultima perioadă”, afirmă Gabriela Firea.

Tactica lui Dragnea

Liviu Dragnea a chemat la sediul central al PSD, în biroul său, la vedere așadar, lideri de filiale. Au fost convocați în jur de 20, adică numărul de care are nevoie pentru a-și asigura supraviețuirea. Au venit și susținătoarele sale din Guvern, premierul Viorica Dăncilă, care este, potrivit unei ierarhii oficiale, alese la congresul din martie, numărul doi în PSD. Da, Viorica Dăncilă este președinte executiv al PSD. De asemenea, la întâlnire a participat și Carmen Dan, ministrul controversat al Internelor, despre care se afirmă că ar urma să fie acuzată de procurori pentru organizarea represiunii de la 10 august. Și Viorica Dăncilă, și Carmen Dan au asigurat opinia publică de susținerea pe care i-o acordă mentorului lor, Liviu Dragnea.

Ce nu știe însă Viorica Dăncilă este că Dragnea oferă la negocieri postul pe care îl ocupă la Palatul Victoria. Deja, Dragnea i-ar fi oferit biroul de șef al Executivului ministrului de Finanțe, Orlando Teodorovici, care însă nu are susținerea filialelor PSD. Teodorovici a fost adus în PSD de Victor Ponta, a făcut opoziție în PSD la Dragnea, fiind un membru al grupării acestuia, iar din negocieri a obținut și un post de parlamentar la alegerile din 2016. Când Victor Ponta își aduna oastea pentru formațiunea pe care după un an a și lansat-o, PRO România, Teodorovici „a căzut victimă” persuasiunii lui Dragnea, însoțită de postul de ministru.

La rândul său, Orlando Teodorovici probabil doar bănuiește că ministrul Apărării, Mihai Fifor, este o variantă de premier. Pentru că, așa cum confirmă surse convergente din PSD, Liviu Dragnea le promite criticilor săi din partid că „le dă capul Vioricăi Dăncilă”.

Se pare că în strategia lui Dragnea se tranzacționează și noi nume de miniștri, în cadrul unei remanieri guvernamentale, care, din perspectiva actualului lider PSD, ar trebui să fie principala temă a Comitetului Executiv la care adversarii doresc debarcarea sa. Potrivit mai multor surse, în PSD până și membrii Guvernului s-au săturat de gafele lui Dăncilă, iar ratarea întâmpinării la aeroport a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nici nu este considerată între liderii PSD o subminare a SPP-ului.

Scrisoarea celor trei – Firea, Stănescu și Țuțuianu

PSD scade în preferinţele electoratului, cercetările sociologice indicând o opţiune de vot cuprinsă între 25%-30%, cu mult sub scorul obţinut de partid la alegerile parlamentare din anul 2016 (47%). De asemenea, preşedintele partidului, Liviu Nicolae Dragnea, este cotat în sondajele de opinie cu 7%-12% din preferinţele electoratului, cu mult sub cota partidului, fiind de altfel cel mai contestat lider politic din România ultimilor ani.

Situaţia actuală a PSD trebuie văzută şi pe fondul unei slabe opoziţii politice, în contextul unor mişcări sociale de contestare, tot mai consistente şi mai radicale, al creşterii gradului de polarizare a societăţii româneşti (pro şi contra PSD).

Este datoria noastră de oameni politici responsabili să analizăm această situaţie şi să decidem care sunt măsurile necesare pentru oprirea acestei tendinţe, dar şi să consolidăm structurile partidului pentru a rămâne principala forţă politică a ţării, capabilă să câştige alegerile din anul 2019 – europarlamentare şi prezidenţiale – şi cele din 2020 – locale şi parlamentare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here