Tradiția netulburată de fotbal a Wimbledonului

Wimbledon, cel mai vechi dintre marile turnee de tenis, creat în anul 1877, e și cel mai tradițional.

52
7 minute de lectură

Wimbledon, cel mai vechi dintre marile turnee de tenis, creat în anul 1877, e și cel mai tradițional. Este singurul turneu de tenis profesionist organizat de un club, celebrul All England Lawn Tennis and Croquet Club (celelalte Grand Slamuri sunt sub egida federațiilor țărilor respective), are un cod al ținutei extrem de strict (sportivii trebuie să se îmbrace doar în echipament de culoare albă) și, mai ales, are ca teren de joc gazonul.

Turneul are și propriile reguli, cum ar fi, de exemplu, faptul că desemnarea capilor de serie se realizează printr-un amestec de clasamente ATP și WTA la zi cu rezultatele obținute de jucători și jucătoare în turneele disputate pe iarbă. Pentru lămurire, toate celelalte turnee respectă strict ierarhia clasamentului mondial. Iată că londonezii amendează această regulă și o fac nu de ieri, de azi, ci de decenii, dacă ne aducem aminte că Ilie Năstase, în anii ’70, se certa cu arbitrul principal al turneului pentru că se simțea nedreptățit de poziția sa pe lista capilor de serie.

Anul acesta, alegerea capilor de serie a dus chiar la o decizie curajoasă, unică, în turneul feminin. Este vorba despre desemnarea Serenei Williams pe lista capilor de serie, cu numărul 25, deși se află abia pe locul 181 în clasamentul mondial. Decizia a nemulțumit-o pe Dominika Cibulkova, jucătoare care a rămas în afara statutului de cap de serie. Culmea este că jucătoarea slovacă s-a revanșat pe teren, ajungând până în sferturile de finală ale turneului. Despre Serena W. ce s-ar mai putea spune? La ora la care revista este transmisă spre tipografie, Serena Williams se afla deja în semifinale.

Turneul de la Wimbledon strânge venituri de 215 milioane de euro și are o serie de parteneri deja tradiționali, precum Evian, IBM sau banca HSBC, dar și câțiva nou-veniți, precum marca de bere Stella Artois sau mașinile Jaguar. Un alt exemplu insolit este că, spre exemplu, Wimbledon a rămas singurul turneu care mai folosește o marcă de mingi englezească numită Slazenger. Iar față de respectarea tradiției, anul acesta, când turneul s-a suprapus ca perioadă de desfășurare cu fotbalul de la Cupa Mondială din Rusia, au existat opinii care au cerut modificarea orei de desfășurare a finalei masculine. Finala de la Wimbledon se suprapune, ca oră de disputare, cu cea a Cupei Mondiale la fotbal. Și se speră ca Anglia să ajungă în finala Campionatului Mondial de fotbal. Oficialii turneului de la Wimbledon au anunțat răspicat că ora finalei masculine nu se va modifica. Astfel, finala la tenis începe la ora 14:00 (ora Londrei), iar cea de fotbal la ora 15:00. Va fi o alegere dificilă pentru telespectatori, dacă ne gândim că, de exemplu, în total turneul de la Wimbledon adună un miliard de telespectatori din mai mult de 200 de țări.

Asalt românesc pe gazon

Anul acesta, turneul de la Wimbledon a adus un fapt unic pentru tenisul feminin românesc: prezența a opt jucătoare pe tabloul principal. Este o abordare numerică, dar importantă, care arată nivelul la care a ajuns tenisul feminin românesc. Este un succes important care nu poate fi comparat cu alte țări, pentru că prezența pe tablou este susținută printr-o serie de invitații făcute de federațiile din țările care organizează cele patru turnee de Grand Slam. Cert este că 1 din 16 jucătoare de pe tabloul de la turneul londonez a fost româncă.

Au plecat opt la drum, dar niciuna nu a ajuns foarte departe în turneu. În turul trei (primele 32) au pierdut ultimele două: Simona Halep și Mihaela Buzărnescu. Amândouă dramatic și lăsând în urmă o dâră de dezamăgire.

Fără îndoială, cel mai mare interes a fost stârnit de participarea Simonei Halep. Absolut firesc, dacă ne gândim că Halep venea după triumful de la Roland Garros și din poziția de lider al clasamentului feminin. Curiozitatea și așteptările erau imense. Fanii tenisului așteptau să vadă ce rezultat va obține Halep după ce câștigase, cu o lună în urmă, primul Grand Slam din carieră.

Simona Halep nu a participat la niciun turneu pregătitor, pe iarbă, înainte de Wimbledon, ceea ce a născut mici polemici, respectiv dacă ar fi fost bine sau nu ca jucătoarea din România să fi participat la unul dintre turneele premergătoare Grand Slamului de la Londra. Toate dilemele au fost însă risipite de anunțul lui Halep că este ușor accidentată și din acest motiv a renunțat la turneul premergător Wimbledonului. În felul acesta, controversele au fost închise.

Sinceritatea unei campioane

Ce a făcut Halep la Wimbledon? A pierdut în turul trei, după o partidă în care a ratat o minge de meci. Fără îndoială, pentru unii a fost o dezamăgire. Dar dincolo de așteptări și speranțe, o analiză la rece ne oferă câteva explicații realiste. Este destul de clar că Halep a fost obosită fizic și psihic. S-a văzut pe teren, în meciuri, a declarat-o chiar și Simona după ieșirea din turneu. De obicei, jucătorii și jucătoarele de tenis oferă declarații banale, anoste, care, de cele mai multe ori, învăluie adevărul. De data aceasta, Halep a oferit detalii relevante despre evoluția sa, spunând că a „durut-o tot corpul” și că „atâta energie a avut”. Sunt fraze sincere și relevante. Este vorba exact despre o oboseală fizică și psihică acumulată într-un an în care a jucat două finale de Grand Slam, la Melbourne și la Paris, dintre care una câștigată. Este încă o confirmare a unei legi a sportului, și anume că o competiție se câștigă într-o stare fizică și psihică de 100%. Ceea ce nu a fost cazul cu Simona Halep la Wimbledon.

Dar Simona a fost chiar mai drastică, spunând că ultimul meci din turneu l-a abordat „neprofesionist”. Lumea tenisului a fost surprinsă de această caracterizare dură, calificând-o prea drastică și încercând chiar să o îndemne pe Simona să revină la sentimente mai bune. Ceea ce ar trebui reținut este că Halep a ieșit din banalitatea tradițională a declarațiilor sportivilor și a oferit câteva explicații.

Totuși, rămânem cu un regret: tabloul de la Wimbledon a fost decimat de ieșirea favoritelor, iar Halep ar fi avut o șansă în plus din acest punct de vedere. Dar viața și tenisul merg mai departe.

Ce urmează pentru Simona Halep? Pe termen scurt, la nivel personal, o scurtă vacanță. Apoi, circuitul american, pe care îl va începe de pe primul loc în clasamentul WTA și la care are de apărat puncte semnificative în turneele care preced US Open (sferturi de finală, anul trecut, la Washington, semifinală la Toronto și finală la Cincinnati) și poate câștiga puncte la Grand Slamul de la New York, pentru că anul trecut a fost eliminată în primul tur de Maria Șarapova. Adică, la US Open, Simona Halep se va afla într-o poziție favorabilă pentru a-și apăra prima poziție în clasamentul mondial.

Circuitul de tenis își continuă drumul. Săptămâna aceasta la București, în luna august pe continentul american. Simona Halep și jucătoarele din România sunt acolo, în joc. Iar noi vom spune înainte de fiecare turneu: să înceapă spectacolul!

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele