Transgaz și CEGH au semnat acord de cooperare pentru constituirea unui hub gazier în România

40
3 minute de lectură
Foto: AGERPRES

Transgaz și CEGH au semnat un Acord de Cooperare în vederea înființării societății române pe acțiuni „Romanian Gas Hub”, societate mixtă ce va avea ca obiectiv operarea Punctului Virtual de Tranzacționare din România (PVT), potrivit unui comunicat al Transgaz, citat de MEDIAFAX.

Ulterior semnării acordului, vor începe demersurile pentru înființarea “Romanian Gas Hub”, societate ce va furniza servicii profesionale de hub gazier pentru România (inclusiv servicii de comercializare și servicii conexe) și va avea ca scop operarea Punctului Virtual de Tranzacționare din România (PVT).

Transgaz va deține 51% din acțiuni, iar CEGH 49%. Transgaz va nominaliza Directorul General, iar CEGH va nominaliza Directorul General Adjunct.

Acordul de Cooperare a fost semnat din partea Transgaz România, de Ion Sterian, director general și din partea Central European Gas Hub AG, de Gottfried Steiner, CEO.

“România, având un sistem mare de conducte gaziere și o producție națională de gaze ridicată, asigură condițiile ideale pentru un cadru de tranzacționare a gazelor. CEGH a creat cu succes cel mai lichid loc de tranzacționare din centrul și estul Europei și este mândru să susțină Transgaz în dezvoltarea unui hub gazier în România”, a declarat Gottfried Steiner, CEO al Central European Gas Hub AG, citat în comunicat.

Potrivit sursei citate, România se bucură de o poziție geostrategică fiind localizată pe importante coridoare de transport între piețele bine dezvoltate din centrul Europei și sursele de aprovizionare din SE Europei. Țara noastră are o rețea de conducte de peste 13.300 km, un nivel ridicat al producției interne de gaze naturale de aproximativ 10 mld. mc./an și un consum de aproximativ 11 mld.mc/an.

Hub-ul presupune regândirea tuturor activităților din sectorul gazelor naturale într-un singur scop, acela de a facilita tranzacționarea gazelor naturale cu scopul obținerii celor mai bune prețuri ale gazelor la un moment dat.

“Prin acest hub de gaze, Transgaz își afirmă rolul de leader în ceea ce privește asigurarea securității energetice în România și în regiune. Hub-ul Românesc de gaze este o reușită deosebit de importantă, care creează premisele pentru dezvoltarea economică și financiară a României”, a susținut Ion Sterian, Directorul General al Trangaz, citat în comunicat.

După implementarea calendarului privind înființarea noii societăți, Romanian Gas Hub, estimată pentru finalul lunii februarie 2020, în funcție de ceea ce hotărăște statul român, în această societate pot intra în calitate de acționari, companii sau entități românești precum: Romgaz, OMV Petrom, alți producători de gaze din România, CEC sau Eximbank în calitate de Casă de Clearing, OPCOM, BRM, BVB.

Central European Gas Hub AG (CEGH) este operatorul Punctului Virtual de Tranzacționare (PVT) din Austria și asigură o platformă de nominalizare a gazelor pentru companii internaționale.

Transgaz este operatorul al Sistemului National de Transport al gazelor naturale (SNT) care asigură transportul în condiții de siguranță, eficiență şi competitivitate, a peste 90% din gazul natural consumat în România, în conformitate cu standardele UE de performantă şi mediu înconjurător.

Transgaz este o prezență activă pe piața de capital din România, fiind listat la Bursa de Valori București. 58,5097% din acțiuni sunt deținute de Statul Român prin Ministerul Economiei iar 41,4903% (free-float) de către acționari minoritari.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele