Trump cere suplimentarea bugetului NASA pentru misiunile pe Lună

32
4 minute de lectură

Administrația de la Washington a cerut Congresului american să suplimenteze bugetul NASA pe 2020 cu 1,6 miliarde de dolari, în vederea pregătirii misiunii de reîntoarcere pe Lună, până în 2024, relatează Mediafax.

Solicitarea de suplimentare a bugetului făcută de președintele Donald Trump și anunțată într-o postare pe Twitter vine la aproape două luni după ce vicepreședintele Mike Pence a anunțat că NASA trebuie să urgenteze planurile pentru misiunile cu echipaj uman pe Lună, astfel încât americanii să se întoarcă pe satelitul natural al Terrei în maximum cinci ani, respectiv în 2024.

Bugetul NASA pentru 2020 ar ajunge astfel la 22,6 miliarde de dolari.

Potrivit unor planuri inițiale, prima misiune cu echipaj uman pe Lună nu putea fi realizată de NASA mai devreme de anul 2028, a spus Mike Pence în urmă cu două luni, în timp ce pentru 2024 fusese anunțată plasarea unei stații – Lunar Gateway – pe orbita satelitului.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a declarat într-o conferință de presă, că suplimentarea de buget este „un avans financiar de încredere“ oferit de Casa Albă.

„Scopul nostru este să construim un program care să ne ducă pe Lună cât mai curând posibil“, a declarat Bridenstine. „În anii următori, vom avea nevoie de fonduri suplimentare“, a mai spus el.

Bridenstine a explicat că, din supliment, 651 de milioane de dolari vor merge la noua rachetă dezvoltată de NASA, Space Launch System, precum și la capsula cu echipaj uman Orion.

Oficialul NASA a precizat că noua inițiativă NASA de cucerire a satelitului natural al Terrei se va numi Artemis, după numele zeiței vânătorii și a Lunii, care era și sora geamănă a lui Apollo (misiunile lunare americane din anii 1970).

În urmă cu două luni, Bridenstine i-a dat asigurări lui Pence că se va face tot posibilul pentru a se respecta termenul limită, însă mulți experți în domeniu s-au declarat sceptici.

De exemplu, NASA trebuie să conceapă, să construiască și să testeze un nou rover lunar.

În vara acestui an se împlinesc 50 de ani de la prima misiune cu echipaj uman pe Lună realizată de NASA. Cea mai recentă misiune de acest tip, din seria Apollo, a avut loc în 1972, iar de atunci niciun om nu a mai pășit pe Lună. De decenii, NASA a pendulat între misiunile pe Marte și cele pe Lună, fiind o victimă a schimbărilor de administrație prezidențială. Mai recent, Barack Obama a cerut realizarea de misiuni pe Marte, în timp ce actualul președinte al SUA, Donald Trump, este interesat de cele pe Lună.

Pentru ca o misiune cu echipaj uman pe Lună să fie realizată până în 2024, Bridenstine a spus că NASA are nevoie de o rachetă de putere mare. Însă, noua rachetă dezvoltată de NASA nu va fi gata pentru misiunea fără echipaj uman pe Lună programată pentru iunie 2020, a anunțat în urmă cu două luni Bridenstine, care a adăugat că se ia în considerare folosirea unui lansator al unei companii private. Finalizarea lansatorului Space Launch System (SLS) – cum este cunoscută viitoarea rachetă a NASA -, a cărui dezvoltare a fost estimată inițial la 7 miliarde de dolari, a fost deja întârziată cu mai mulți ani.

SLS, care va fi capabil să lanseze vehicule spaţiale cu echipaj uman spre Marte până în 2030, are, de asemenea, o capacitate de transport de 130 de tone.

Specialiștii companiei Boeing au fost implicați mai mulți ani la dezvoltarea SLS, care se anunță a fi cea mai puternică rachetă construită vreodată, unul dintre scopuri fiind acela ca NASA să își reia misiunile cu echipaj uman pe Lună.

Proiectul, pentru care Boeing a apelat la peste 1.000 de companii din 43 de state americane, a ajuns deja la costuri de 12 miliarde de dolari.

În același timp, compania Lockheed-Martin se ocupă de construirea unei capsule pentru transportul astronauților, Orion.

Pe de altă parte, NASA demonstrează o deschidere privind companiile spațiale private, care oferă opțiuni pentru transport cu costuri reduse.

Până în prezent, doar două alte țări au reușit să plaseze rovere spațiale pe Lună: fosta Uniune Sovietică și China.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele