Trump și Erdogan nu au reușit să rezolve conflictele bilaterale, în pofida întrevederii

17
4 minute de lectură
Sursă: Wikimedia

Președintele american Donald Trump s-a întâlnit miercuri la Washington cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru a soluționa situația de criză care marchează relațiile bilaterale dintre cele două state, neajungând la niciun rezultat concret, relatează site-ul agenției Reuters, preluat de Mediafax.

Liderul american a făcut apel la renunțarea achiziționării de sisteme de apărare antibalistice S-400 din Rusia de către autoritățile turce, demers pe care acesta l-a catalogat ca fiind „o provocare foarte serioasă” la nivelul relațiilor bilaterale dintre cei doi aliați, Turcia și Statele Unite. În pofida întrevederii de miercuri, pe care cei doi șefi de stat au descris-o ca fiind una „minunată”, niciun rezultat concret nu a fost obținut în urma discuțiilor.

În urma întâlnirii dintre Trump și Erdogan, președintele american s-a declarat „un mare fan” al președintelui turc, în contextul unei discuții „productive”.

Cu toate acestea, cei doi lideri au eșuat în a explica modalitățile concrete prin care cele două state își vor ameliora relațiile, slăbite prin prisma deciziei Ankarei de a achiziționa sistemele de apărare antirachetă de la vecinii ruși, inamici ideologici ai americanilor, și de a declanșa ofensiva din Siria împotriva kurzilor.

„Achiziționarea de către Turcia a echipamentelor militare sofisticate din Rusia, precum cele S-400, creează unele din cele mai serioase provocări pentru noi, iar noi discutăm despre asta în mod constant”, a declarat liderul de la Casa Albă la finalul reuniunii cu președintele turc. „Am vorbit despre asta azi, vom vorbi despre asta în viitor, sperăm că vom reuși să rezolvăm această situație”, a adăugat Trump.

La scurt timp după încheierea întâlnirii dintre cei doi lideri, administrația de la Casa Albă a transmis un comunicat, referitor la conținutul discuțiilor dintre aceștia, transmis printr-o formulare mult mai fermă decât declarațiile președintelui Trump care a evidențiat bunele relații interpersonale dintre el și Erdogan. „Pentru a obține progres pe alte fronturi, este vital să rezolvăm situația achiziționării de către Turcia a sistemelor de apărare antibalistică rusești S-400, întărindu-ne parteneriatul în domeniul apărării”, scrie în comunicatul emis de Casa Albă.

Washingtonul susține că decizia Ankarei de a cumpăra sistemele rusești de apărare nu este compatibilă cu direcția de apărare a NATO și reprezintă o amenințare la adresa proiectului americanilor de a dezvolta avioanele de luptă Lockheed Martin F-35.

Turcia a sfidat amenințările Washingtonului cu privire la impunerea de sancțiuni și a început livrarea primelor baterii de sisteme S-400. Ca răspuns la acest demers, Statele Unite au interzis turcilor cumpărarea de avioane F-35 și i-au exclus din cadrul unui proiect de producere a altor avioane de luptă.

Donald Trump și Recep Tayyip Erdogan au transmis miercuri, în urma întâlnirii dintre aceștia, că vor depune eforturi colective pentru rezolvarea situației de criză, fără a preciza pași concreți în acest sens. „Am cerut Secretarului nostru de Stat și ministrului nostru pentru Afaceri Externe și consilierilor responsabili de securitatea națională să lucreze imediat pentru rezolvarea problemei sistemelor S-400”, a declarat șeful de stat american.

Erdogan a transmis, în contextul aceleiași întâlniri, că cele două state își pot rezolva problemele doar prin intermediul dialogului. „Noi suntem de acord să conducem relațiile turco-americane pe un teren sănătos. Ne-am decis să deschidem o nouă pagină la nivelul relației noastre”, a declarat președintele turc.■

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele