Lia Savonea anunță la ce prevederi din OUG 7 renunță ministrul Justiției

71
Ministrul justiției Tudorel Toader. Foto: Agerpres

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a trimis Consiliului Superior al Magistraturii proiectul prin care modifică Ordonanța de Urgență 7, prin care s-au modificat legile Justiției și care a scos magistratura în stradă.

Prin noul proiect se abrogă prevederile referitoare la delegările în funcții și cea privind condiția bunei reputații a magistraților, a anunțat președintele CSM, Lia Savonea.

Procurorii din CSM au avut o întâlnire cu ministrul Tudorel Toader, care le-a transmis că va renunța la cinci dintre modificări.  

Savonea a recunoscut că membrii CSM nu au avut timp să citească proiectul lui Toader, dar că a văzut, totuși, că se va renunţa la criteriul bunei reputaţii pe baza căruia magistraţii puteau fi revocaţi din funcţii. În opinia Liei Savonea, noul proiect ”aduce unele clarificări substanţiale”.

OUG 7 i-a nemulțumit pe magistrații din toată țara care au ieșit pe treptele instanțelor și parchetelor pentru a protesta. Rând pe rând, adunările generale ale instanțelor și parchetelor din toată țara au decis suspendarea activității până la abrogarea ordonanței prin care s-au modificat legile Justiției, recent adoptate de parlament.


CSM va trimite proiectul de modificare a OUG 7 tuturor instanțelor și parchetelor după care, abia la aflarea răspunsului acestora, va da un aviz asupra sa.

Dora Vulcan
Dora Vulcan a intrat în presă în 1992, după un stagiu la departamentul de strategie al unei campanii prezidențiale. A lucrat la agenția de știri a cotidianului România liberă, la secția de politică internă și apoi la cea de investigații, focusată pe domeniul justiției și pe ingerința politicului în anchetele penale. A fost stringer la BBC România și consultant de presă la Comisia Națională de Informatică a Guvernului României. A scris la Revista 22 despre plagiatele din mediul universitar.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele