Ucraina a introdus în Constituţie aspiraţiile de aderare la UE şi NATO

15
1 minut de lectură

Parlamentul Ucrainei a adoptat astăzi un proiect de lege care prevede introducerea în Constituţie a aspiraţiilor de aderare la Uniunea Europeană şi la Alianţa Nord-Atlantică, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

Proiectul de lege, propus de preşedintele pro-occidental Petro Poroşenko, a fost adoptat cu 334 de voturi pentru. Textul vizează „orientarea strategică a Ucrainei de a deveni membră cu drepturi depline a UE şi NATO“. „Este o zi istorică!“, a declarat Petro Poroşenko.

Potrivit președintelui, Rusia a putut să lanseze un atac împotriva Ucrainei pe fondul faptului că unii politicieni ucraineni au promovat politica neutralității și au militat pentru „necesitatea ca Ucraina să se țină departe de orice alianțe“.

Ucraina va avea anul acesta alegeri prezidențiale, iar Poroșenko va candida pentru un al doilea mandat. Venirea sa la putere a avut loc pe fondul protestelor împotriva președintelui pro-Moscova Viktor Yanukovici, care s-a refugiat în Rusia.

În februarie 2014, la o lună după fuga lui Yanukovici, Rusia a anexat peninsula Crimeea, iar, la scurt timp după acest moment, Moscova a început să-i susțină pe separatiștii din estul Ucrainei, într-un conflict soldat cu peste 10.300 de morți.

Poroșenko a semnat în 2014 acordul de asociere la UE, documentul intrând în vigoare în 2017.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele