Un guvern al PNL instalat de PSD, care să dea bătălia cu temutul coronavirus și să deschidă noi perspective electorale, cu alte mize, mult mai imprevizibile și, prin urmare, palpitante. Cam așa ar putea fi descrisă, pe scurt, rezolvarea crizei politice din România. Desigur, cu totul altfel decât am fi crezut cu toții. Coronavirusul a spulberat toate scenariile și a făcut ca totul să fie posibil, de la amânarea alegerilor locale, la omorârea anticipatelor și până la revenirea spectaculoasă a PSD ca salvator al nației. Din opoziție.
Liberalii par să treacă în numai câteva luni de la extaz la agonie. Mai ieri își instalau cu frenezie guvernul, triumfau la prezidențiale și își frecau mâinile cu gândul la anticipatele și localele pe care aveau să le câștige întru liniștea totală a unei guvernări cu probleme, dar cu majoritate, totuși. Prima lovitură a venit, aparent, de la prăbușirea visului alegerii primarilor în două tururi, deși, la o adică, unii liberali aveau îndoieli ca acesta să nu devină cumva un coșmar, așa că lucrurile s-au reglat. A doua lovitură a venit de la Curtea Constituțională, care le-a zădărnicit numărătoarea premierilor și, implicit, visul anticipatelor. A treia, și cea mai dură, a venit de la epidemia Covid-19.
De cealaltă parte, PSD a ieșit ușor-ușor din corzi, iar Marcel Ciolacu pozează în salvatorul nației. Social-democrații au scăpat de alegerea primarilor în două tururi, anticipatele le-au vâjâit pe la urechi, dar nu i-au atins, iar în parlament și-au arătat forța în fața unui PNL incapabil să își susțină la maximum guvernul din motive… de boală, la propriu.
PSD a lăsat suspansul exact cât trebuie la momentul retragerii lui Florin Cîțu. Liberalii au întins riscant coarda și l-au retras pe premierul desemnat la derută sau nici măcar, chiar înaintea învestirii. Țara se resimțea din ce în ce mai rău de pe urma epidemiei, iar PSD a lucrat echilibrat, suficient cât să împuște doi iepuri: a făcut tot ce a putut să îl discrediteze pe Florin Cîțu cu propriile arme și în egală măsură să se ridice clamând ce poate face pentru țară, adică să își calce pe suflet și să îi voteze pe liberali.
Prestația politică a lui Florin Cîțu merită un loc special. După ce a demisionat pe Facebook, recunoscând implicit că a fost un pion pe tabla de șah a anticipatelor, și nu un prim-ministru desemnat, a ieșit în fața presei să explice mai clar: „Decizia mea de ieri a fost de a refuza categoric compromisul de a fi susținut de PSD și ALDE. Nu am putut să trec peste acest lucru. Gândul că m-ar fi votat Olguța Vasilescu, Șerban Nicolae sau Tăriceanu m-a făcut să iau această decizie. Eu mă lupt cu acești oameni, cum să accept compromisul cu ei? Cum ar fi fost ca în parlament să merg și să strige după mine Olguța că votul ei m-a făcut premier?”. Problema e că la două zile Florin Cîțu a ajuns exact la mâna dezinfectată a Olguței Vasilescu și a colegilor ei. A încercat în zadar să se eschiveze la întrebarea lui Alfred Simonis, liderul deputaților PSD: „Aveți sau nu aveți nevoie de voturile PSD pentru a vă trece guvernul?”. Umilința a fost maximă, căci fără votul social-democraților, guvernul Orban 3 nu ar fi existat. Practic da, Olguța Vasilescu poate striga după Florin Cîțu prin parlament ca să-i reamintească faptul că e unul dintre miniștrii ieșiți din pixul (mă rog, votul) ei.
Circumstanțele stranii în care a fost instalat guvernul Orban 3 lasă loc unor nuanțe speciale în bătălia politică, indiferent de criza Covid-19. Social-democrații au tras turta pe spuza lor cât au putut: „Știu! PNL și Iohannis nu merită acest vot! Dar românii merită un stat funcțional care să poată reacționa rapid la pandemie. Sănătatea și siguranța românilor merită votul nostru!”. După ce a dat în mai multe rânduri asigurări că niciodată nu va vota un guvern liberal, Marcel Ciolacu a fost nevoit să își justifice încălcarea cuvântului dat în fața propriului electorat. Așa se face că a promis opoziție totală după învestire și a pus la bătaie un întreg arsenal pentru a demonstra că, de fapt, colaborarea la vot a fost doar un caz de forță majoră. Acum PSD ceartă guvernul, îl trage de mânecă și îi propune măsuri concrete. Merge în felul acesta mai departe pe profilarea ca partid responsabil, care și-a călcat pe suflet pentru binele poporului și care știe mai bine decât PNL ce trebuie făcut: „PSD continuă să acționeze responsabil, nu fugim și nici nu ne ascundem!
M-am întâlnit cu reprezentanții mediului de afaceri românesc. La fel ca cetățenii, și ei sunt loviți crunt de epidemia Covid-19.
Suntem doar la începutul crizei. Nu trebuie să așteptăm ca românii să-și piardă locurile de muncă sau ca firmele românești să se închidă. Trebuie să prevenim aceste lucruri!”. PSD vine cu propuneri concrete, precum: „amânarea pentru 3-6 luni a plății contribuțiilor și a impozitului pe venit pentru angajații IMM-urilor din sectoarele puternic afectate de impactul negativ al crizei coronavirus, asigurarea gratuită de medicamente, materiale și echipamente medicale, prin intermediul medicilor de familie, asigurarea plății facturilor pentru utilități și suspendarea pentru 3 luni a plății ratelor bancare pentru persoanele aflate în izolare/carantină.”. De unde bani?… nicio precizare din partea PSD.
Liberalii par să prefere să se țină departe de jocul politic propriu–zis, câștigat momentan pe mâna PSD. Are, însă, o colecție de declarații prudente, de bune intenții, cu privire la costurile economice ale epidemiei. Întâlniri peste întâlniri cu mediul de afaceri și o promisiune din discursul de învestitură al lui Ludovic Orban completează tabloul: „Guvernul va folosi toate resursele posibile din fonduri publice și europene, rambursabile și nerambursabile, pentru a sprijini mediul economic afectat de criza globală de coronavirus. Vom iniția negocieri cu Comisia Europeană, cu instituțiile financiare internaționale și cu entitățile bancare locale pentru a pregăti programe de sprijin pentru companiile din România. În același timp, obligațiile de plată ale statului către cetățeni și companii vor fi onorate fără întârziere și fără nicio tergiversare birocratică. Dimpotrivă, în măsura posibilităților, vor fi compensate sau amânate la plată diverse obligații fiscale și bugetare datorate de persoanele fizice și juridice din România. Niciun cetățean român, nicio companie din România și niciun angajat român nu vor fi lăsați singuri de Guvernul României în fața riscurilor economice globale provocate de Covid-19.”.
Chiar dacă mai cu mănuși, lupta politică în vremea coronavirusului există. Doar că tonul e altul, dezinfectat spre binele poporului. ■