Un militant arab din Norvegia este amenințat de Arabia Saudită, avertizează CIA

47
1 minut de lectură

CIA a avertizat Norvegia că un activist arab stabilit pe teritoriul țării sub protecția azilului politic ar putea fi amenințat de Arabia Saudită, potrivit unor informații citate de The Guardian.

Activistul pro-democrație Iyad el-Baghdadi este un critic vocal al prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman.

El-Baghdadi a fost alertat cu privire la posibila amenințare la 25 aprilie. Autoritățile norvegiene l-au preluat de acasă pe El-Baghdadi și l-au dus într-un loc sigur.

„Mi s-a spus că saudiții mă luaseră în vizor, însă nu se știe ce aveau de gând să facă“, a spus El-Baghdadi, intervievat telefonic de The Guardian.

Ambasada saudită de la Washington a refuzat să comenteze informația.

El-Baghdadi este un activist de origine palestiniană activ pe Twitter. A devenit celebru în timpul Primăverii Arabe, când a început să posteze materiale referitoare la revoltele din Egipt.

Traducerile sale în limba engleză a postărilor arabe de pe Twitter, precum și criticile sarcastice la adresa regimurilor totalitare i-au adus mii de cititori.

În 2015, Norvegia i-a acordat azil politic, după ce a fost arestat și expulzat din Emiratele Arabe Unite, fără a i se aduce acuzații sau a fi supus unui proces.

După 2015, prințul moștenitor saudit a devenit o țintă frecventă a militantului.

Anul trecut, după uciderea jurnalistului saudit disident Jamal Khashoggi în consulatul saudit de la Istanbul, El-Baghdadi a avertizat pe Twitter că prințul moștenitor va deveni mai periculos, dacă nu va fi tras la răspundere de aliații occidentali ai Arabiei Saudite.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele