Un nou indiciu că recesiunea este aproape

53
3 minute de lectură

O reducere bruscă a cheltuielilor celor bogați ar putea să afecteze toate sectoarele economiei, nu doar domeniul produselor de lux. Licitaţiile pentru mașinile de lux, arta, imobiliarele high-end au înregistrat scăderi în vânzări anul acesta, pentru prima dată de la criza financiară din 2008, transmite Mediafax.

Mai multe semne ale unei posibile crize financiare au fost remarcate într-o analiză CNBC. Sectorul de imobiliare high-end înregistrează cele mai slabe vânzări de la criza financiară încoace.

Retailerii de lux abia concurează pe o piaţă în care Walmart și Target aplică discounturi şi prosperă.

Cele mai scumpe maşini au decăzut la licitaţiile Pebble Beach din această lună, iar vânzările de obiecte de artă au înregistrat, de asemenea scăderi, în 2019, pentru prima oară după ani buni.

Imobiliarele de lux își înregistrează cel mai slab an de la criza financiară, piețe precum Manhattan au înregistrat al şaselea trimestru consecutiv de scădere a vânzărilor. Potrivit Redfin, vânzările de imobile cu un preț mai mare de 1,5 milioane de dolari au scăzut cu 5% în SUA în trimestrul al doilea. Conacurile nevândute și penthouse-urile sunt tot mai multe în SUA, în special Aspen, Colorado şi Hamptons, New York.

Distribuitorii care reţin doar 1% din tranzacţii o duc cel mai rău, faimosul Barney’s şi-a anunţat falimentul, iar Nordstrom a înregistrat trei scăderi trimestriale consecutive ale veniturilor. Între timp, Wal-Mart și Target, care se adresează consumatorilor obișnuiți, raportează un trafic și o creștere peste aşteptări.

La licitațiile masive susţinute la Pebble Beach în această lună, cunoscute pentru prețuri le zdrobitoare, cele mai scumpe mașini au căzut puternic. Mai puțin de jumătate din mașinile mai scumpe de milion de dolari au fost vândute. În schimb au fost vândute rapid cele cu prețuri sub 75.000 de dolari.

În prima jumătate a anului 2019, vânzările în cadrul licitațiilor de artă au scăzut pentru prima după mulţi ani. Vânzările la Sotheby au scăzut cu 10%, iar vânzările la licitațiile Christie au scăzut cu 22% față de anul trecut.

Există multe motive pentru scăderea cheltuielilor – modificările fiscale, de exemplu, sunt cauza încetinirii vânzorilor imobiliare.

Datele recente sugerează că bogații americani încep să își închidă portofelele. Dacă cheltuielile lor continuă să scadă, economia în general ar putea fi influenţată de acest lucru. 10% din câștigurile din economia produselor de lux reprezintă aproape jumătate din totalul cheltuielilor de consum, potrivit lui Mark Zandi, economist al Moody’s Analytics. Dar cheltuielile bogaţilor au scăzut în ultimii doi ani, în timp ce cheltuielile clasei de mijloc s-au accelerat.

„În cazul în care consumatorii cu venituri mari îşi reduc în continuare cheltuielile, situaţia va deveni amenințare pentru expansiunea economică”, a afirmat Zandi.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele